2009. 12. 28.

Jézuska jött és el is viharzott

Komoly depressziót okoz nálam, hogy ennek a Karácsonynak is vége. Még csak most kezdtem az ünnepi készülődést, a sütést, ajándékok kajtatását, s már vége is. Csupán néhány kósza morzsa és az ablak alatt díszelgő fa emlékeztet arra, hogy itt volt valami.
Imádom a telet, a hóesést, a Karácsonyt. Utóbbiból nem is azt a három napocskát, inkább az azt megelőző készülődést, várakozást; az izgalmat, hogy mindenkinek eltaláljam az ajándékát, jól sikerüljenek a sütik, szép legyen az otthonunk. S bármennyire is megvetnek érte a természetvédők, bizony a fenyőfa illatát is imádom, ahogy átjárja a szobát, s valamiféle nyugalmat sugároz. Ilyenkor még otthon is honvágya van az embernek.:)
De elég a kesergésből! Inkább megosztom a szép pillanatokat, vagyis az azokat hozó süteményeket. Szépen sorban, mert jópárat sütöttem.
Narancsos-diós csillagocskák


Hozzávalók egy jókora adaghoz:

3 csésze liszt
1/2 csésze cukor
3/4 csésze olaj
1 csésze darált dió
2 közepes narancs leve és a facsarón fennmaradó gyümölcshús
1 narancs reszelt héja
1/2 ek fahéj
1/2 ek szódabikarbóna


A sziruphoz:
1 csésze cukor
1/2 csésze méz
1 csésze víz
1 fahéjrúd


A díszítéshez:
durvára vágott dió


A cukrot az olajjal jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a narancsok levét, húsát és reszelt héját is. Ezután fokozatosan belekeverjük a lisztet, darált diót, fahéjat, szódabikarbónát, és jól eldolgozzuk, amíg egynemű masszát nem kapunk. Nem kell megijedni, egy eléggé olajos keveréket kell kapnunk! 1 órán át hűtőben hagyjuk pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szilárd felületre terítsünk le egy jókora méretű zsírpapírt és ezen lapogassuk el a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Szaggassunk belőle kis csillagokat és tegyük őket papírral bélelt sütőlemezre, tetejükre nyomkodjunk durvára vágott diódarabokat.. 180 fokon kb. 20 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vigyázzunk, nehogy megégjenek!
Közben készítsük el a szirupot, amihez a mézet, a cukrot és a vizet lassan forraljuk össze kb. 10 percig.
A kis csillagokat még melegen forgassuk át a szirupban, csepegtessük le őket egy szűrőkanál segítségével és tegyük őket egy sorban tálcára. Fogyasztás előtt egy éjszakát fóliával lefedve hagyjuk őket pihenni, így jól átjárja a szirup, és sokáig puha süteményt kapunk. Zárt helyen kb. egy hétig eláll.


Az eredeti receptet innét írtam ki, de az ott szereplő olaj mennyiségét én csökkentettem és a sziruphoz használt mézet is sokalltam, elvégre drága mulatság.:) A feltűntetett mennyiségekkel dolgoztam. Isteni illatok lengedeztek, s valahogy még a tésztában „tapicskolni” is olyan felemelő volt. Gyermeki énem előtört, bocsánat! Ajándék is lett belőle, majd később azt is igyekszem megmutatni.

2 megjegyzés: