2010. 01. 02.

Zöldség alaplé, avagy vesszen a bolti leveskocka!

Le a szintetikus bolti leveskockával, ételízesítőkkel!  Lehet ezekből ugyanis sokkal finomabb, egészségesebb verziót és készíteni házilag. Ma csináltam egy adag zöldség alaplét, s gondoltam, közzé teszem itt is. Nem egy újkeletű dolog, de sokszor elfeledkezünk az egyszerű megoldásokról
S hogy mi a bajom a bolti verziókkal?

  1. Iszonyat sok só van bennük, ami (pontosabban a benne lévő nátrium) köztudottan tornázza fölfele a vérnyomást.
  2. Rengeteg adalékanyogat, mesterséges ízesítőt és színezéket tartalmaznak. Ezek gyakran okoznak puffadást, egyesek pedig csökkentik a jóllakottság érzését, ezáltal jóval többet és többször kíván enni az ember.
De nem akarok olyan pap lenni, aki bort iszik és vizet prédikál. Én is használtam, használok ilyeneket, de igyekszem a mennyiségüket csökkenteni, keresem a természetesebb megoldásokat. 
Az alaplék nagyon sok étel készítésénél nélkülözhetetlenek. Elkészítésük igen egyszerű, fagyaszthatók, vagyis ha előre elkészítjük őket, sosem fogyunk ki belőlük.:)


Zöldség alaplé
Hózzávalók kb. 1 literhez:
1 ek. semleges ízű olaj
3-3 közepes sárga- és fehérrépa durvára vágva
2 közepes vöröshagyma
1 kevés zeller
50 dkg vegyes zöldség ízlés szerint (pl. póréhagyma, cukkini, gomba, pasztinák, paradicsom, karalábé)
nagy marék petrezselyem és kakukkfű
1 tk. szemes fekete- vagy fehérbors
1,5 l hideg víz


Egy jó nagy lábosban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá az össze megtisztított és durvára darabolt zöldséget. Enyhén pirítsuk őket, amíg puhulni kezdenek. Ez a folyamat kb. 10 percet vesz igénybe.
Ezután jöhetnek a zöld fűszerek, a bors és a kimért hideg víz. Fontos, hogy ne meleg vizet adjunk hozza, mert akkor nagyon hamar felforr, míg hideg vízben addig is folyamatos az íz- és színanyagok kioldódása, míg melegszik a víz.
Kis lángon főzzük 50-60 percig. Leszűrés előtt hagyjuk kihűlni.

Származási hely: Ms. Poppy a konyhában
Kis műanyag tálkákban fagyasszuk le. Én például - jégkocka készítő híjján- egy üres bonbonos dobozkának a lukait töltöttem meg a lével, s abban fagyasztottam le a lét, így tényleg kis kockákat virágokat kaptam.:)

Származási hely: Ms. Poppy a konyhában
Ha sötétebb színt szeretnénk elérni, a vöröshagymát ne hámozzuk meg. A húsvéti tojások festésénél is bejön a hagymalevél.:D Egy kis szárított gombától pedig egészen különleges, intezív ízű alaplevet kaphatunk. Lehetőleg a nagyon intezív aromájú (pl. káposzta) és a keményítőben gazdag zöldségféléket kerüljük. Előbbiek íze elnyomja az ételek ízét, utóbbiak pedig opálossá, zavarossá teszik a lét.
Az olaj sem kihagyható, hiszen az íz- és színanyagok zsiradékban oldódnak a legtökéletesebben.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése