2010. 01. 17.

A világ legegyszerűbb keksze és banánkenyér narancsosan, kandírozott meggyel

Az elmúlt hetem meglehetősen tevékenyen telt, de sajnos nem a konyha területén. Csak pár - szám szerint kettő- gyors sütire tellett. A fent említett két sütit már korábban kinéztem két kedves blogger társam oldalán. Persze nem követtem pontosan egyik receptet sem. Én már csak ilyen vagyok. Persze ez nem csak szeszéyesség vagy lázadozás, közbeszólt az is, hogy mi található meg a hozzávalók közül az éléskamrámban. Bevásárlás szóba sem jöhetett.:)
Humán kísérleteket is végeztem a kész termékekkel, és bizton állíthatom, ezek a sütik nyerő választások. Nagy előnyük, hogy abszolút elronthatatlanok, variálhatók, gyorsan elkészíthetők, hosszabb ideig is tárolhatók, bár utóbbira nálunk nem került sor.
De inkább nem is folytatom a szósalátát, inkább jöjjenek a képek és receptek, azok beszédesebbek.


A világ legegyszerűbb keksze: 
narancsos-mogyorós keksz



Az ötlet Dr. Peppertől jött, aki egy kedves 'barátnőjétől' kapta a receptet.:P Néhány hozzávaló változott, ezért úgy gondoltam, az egészet átkeresztelem.
Nagyon egyszerű, gyors és finom. Tényleg olyan, mint egy igazi keksz: ropogós, mégis omlós. Légmentesen záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Tea, kávé mellé kiváló.
Mogyoró helyett mandulát vagy diót is használhatunk.

Hozzávalók kb. 45-50 db-hoz:
85 g őrölt mogyoró
210 g cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás
2 ek. citromlé
3 ek. narancslé
2 db narancs reszelt héja
100 g vaj vagy margarin
300 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)

Elkészítése: 
Keverjük habosra a vajat a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. Alaposan gyúrjuk össze az egészet. Formáljunk belőle rudat, majd fóliába csomagolva tegyük 1 órára hűtőbe
Kicsomagolva éles késsel vágjunk belőle szeleteket, majd fektessük sütőpapírral bélelt lemezre. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 percig süssük. Gyorsan megsül, ne hagyjuk megégni!


Banánkenyér narancsosan, kandírozott meggyel



A következő süti alapötlete Trinitytől származik. Ezúton is köszönöm, és innét is kívánnék boldog blog- szülinapot!:)
Kis változtatásokat itt is eszközöltem, csupán szükségből, hogy ne kelljen bevásárolni menni. A hatás így sem maradt el, ahogy Mr. P. mondta: "Juuuj, mami (ez lennék én...), ez mennyei!":D

Hozzávalók egy őzgerinc formához:
2 tojás
150 g cukor
1 narancs reszelt héja, leve és a facsarón fennmaradó húsa
2 ek. citromlé
1,5 dl napraforgóolaj
1 nagy, szétnyomkodott banán
150 g dió, durvára vágva
70 g kandírozott meggy, apróra vágva
175 g liszt
2 púpozott tk. sütőpor

díszítéshez kevés cukormáz:

2 ek. porcukor
Kevés reszelt narancshéj
¾ ek. víz



Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütőformát pedig béleljük ki sütőpapírral. Jobb ezekkel az előkészületekkel kezdeni, mert a tészta összeállítása nagyon gyorsan megvan.
Először a tojást keverjük habosra a cukorral, majd szépen sorban mehet bele a narancslé, az olaj, a banán, és a többi szárazanyag. A kandírozott meggyet egy ek. lisztben forgassuk meg, így nem szállnak le a forma aljára.
Alaposan keverjük össze az egészet, és már mehet is a formába.
Kb. 50 perc alatt készre sütjük a süteményt. Sütés közben figyeljünk a tésztára, ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával fedjük le.
Ha megsült, kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk rácsra, távolítsuk el róla a sütőpapírt.
Keverjük simára a máz hozzávalóit, s még melegen folyassuk a tésztára. Így amíg teljesen kihűl a süti, a máz is szépen megszilárdul, s már lehet is enni.

3 megjegyzés:

  1. A kekszed is nagyszerű, de nagyon nagy öröm nekem, hogy ennyire sikeres lett a süti!!! Persze ebben főleg a te ügyességed játszik szerepet, te sütötted!!! Szép lett nagyon!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta a kenyér, azt hiszem még a héten megsütöm :-)

    VálaszTörlés
  3. Trinity köszönöm a kedves szavakat és a bíztatást!
    Zsiri: sok sikert hozzá, biztos, hogy a tiéd is szép lesz, és ízleni fog. Ha készül fotó, feltétlen kíváncsi lennék a rá.:)

    VálaszTörlés