2010. 01. 10.

VKF! XXXI. és a ropogós halfasírt

Kinek 1, kinek 31. Persze, hogy a VKF!- ről beszélek. Nekem még csak egy, vagyis ez az első.  Izgultam is, mi lesz az új téma, aztán meg bepánikoltam, amikor megláttam a Graffyka által megálmodott ötletet, ami nem más, mint az Újrahasznosítva, színesen, tarkán
Nálunk otthon nem volt szokás csak úgy kiszórni az ételt, s ez rögzült bennem is. Egyrészt az ember sajnálja az időt, amit az elkészítésére szán, másrészt pedig a pénzt. 
Mindig aktuális a téma. Eddig gyakorlatban is sokszor csináltam a 'recycling'- ot, de most mégsem jutott eszembe egy jó étel sem. Aztán arcon csókolt a múzsa- bár lehet, hogy valaki egészen más volt(?).:) 
Szóval térjünk a lényegre, vagyis az ételre, ami nem más, mint a ropogós halfasírt. Karácsonykor kötelező tartozéka az ünnepi asztalnak a hal. Nálunk általában a legalapabb formában, panírozva, bő olajban sütve kerül az asztalra. Elég nehéz kiszámítani, hogy ki mennyit bír megenni belőle, keveset meg nem lehet sütni. Szinte mindig marad valamennyi a rántott halból, de másnap már közel sem olyan vonzó, mint frissen, a kidobás meg szóba sem jöhet. Ez a halfasírt remek ötlet a megmaradt sült hal felhasználására. 
Ehhez a recepthez a nyers hal nem igazán jó, mert az víztartalmánál fogva sok levet ereszt az elkészítés során, s így nem lehet gombócozni. 




Hozzávalók:
kb. 400g bundájától megszabadított rántott hal (persze elkészíthető rostonsült vagy párolt halból is)
2 db kis konzerv sűrített paradicsom (kb. 80g)
1 db tojás
1/2 csésze apróra vágott újhagyma vagy póréhagyma
1/2 citrom reszelt héja
só és bors az ízesítéshez
kukoricadara vagy zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez

Elkészítése:
Egy tálcát béleljünk ki folpackkal. A bundájuktól megszabadított halat villával törjük össze vagy késsel vágjuk apró darabokra. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a tojást, az apróra vágott hagymát és a fél citrom reszelt héját. Sóval, borssal ízesítsük. Jó alaposan dolgozzuk össze az egészet, majd formáljunk kis pogácsákat a masszából, s tegyük őket az előkészített tálcára. Ha nem akarna összeállni a massza, kevés kukoricadarát vagy zsemlemorzsát is keverjünk hozzá. Amikor ezzel megvagyunk, az egészet fedjük le fóliával, majd kb. 30 percre dugjuk a hűtőbe.
Ezután hempergessük a fasírtokat kukoricadarába, esetleg (korpával kevert) zsemlemorzsába. Hevítsünk fel olajat, majd ebben süssük aranybarnára a pogácsákat.
Ha valaki nem szeretné olajban sütni, sütőben is nyugodtan elkészítheti. 180 fokon kb. 20 perc alatt ropogósra sülnek ott is a fasírtok.




Én párolt zöldborsós rizzsel, tartár mártással tálaltam, de egy jó kis vegyes zöldségsalátát is el tudnék képzelni mellé, vagy akár szendvicsbe valónak is kitűnő.
Csak kukoricadarával készítve lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! Talán még finomabb, mint az eredeti:))

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Fincsi volt, csak először kicsit furcsálltuk, hogy nem fasírt ízű a fasírt.:)

    VálaszTörlés
  3. Gratula, ez nagyon ötletes!

    Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen és nagyon szívesen!:)

    VálaszTörlés