2010. 02. 13.

Krémek tortája (akár Valentin- napra is)


Február 14. mindenki számára jelentősséggel bír. Nálunk Mr. P. születésnapját jelöli e dátum, öccsének pedig ezen a napon van a névnapja. A szerelmet viszont mi nem ezen a napon ünnepeljük. Arra ott van az év összes többi napja.
Persze, aki hisz benne és ünnepli, annak éppoly fontos lehet a Valentin- napi meglepetés, mint a szülinapi ajándék. A Krémek tortája utóbbi apropóból készült, de felér egy szerelmi vallomással, így előbbire is remek ajándék lehet.
Ha ma elkészíted, holnapra tökéletes meglepetés lesz belőle!

Hozzávalók:
A tésztához:
1 adag pitetészte

A krémsajtos réteghez:
200 g natúr krémsajt
60 g szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
120 g porcukor
1 tk. vaníliáscukor

A pudingos réteghez:
1 cs. csokis Aranka (főzés nélküli) krémpor
3 dl tej

A tejszínhabos réteghez:
200 ml habtejszín
2 ek. porcukor
1 tk. vaníliás cukor
1 cs. habfixáló

A díszítéshez:
kevés csokireszelék

Elkészítése:
1. Készítsük a leírás szerint pitetésztát. Ha lehet, pizzasütő formában süssük meg, ennek híjján terítsük a vékonyra nyújtott tésztát piteformába, úgy, hogy a peremet csak fele magasságig borítsa tészta. Süssük meg vakon, s ne feledjük a vége előtt 2 perccel tojással megkenni, ez majd elzárja a pórusokat, így a tészta nem ázik el a krémtől.
2. A krémsajtos réteghez a vajat és a krémsajtot keverjük habosra a porcukorral, majd tegyük hűtőbe.
3. A pudingos részhez a leírás szerint készítsük el az Aranka krémport, majd ez is mehet a hűtőbe.
4. Ha a tésztánk teljesen kihűlt, szépen oszlassuk el rajta a krémsajtos keveréket, majd erre kerül a pudingos krém.


5. Egy éjszakán át hagyjuk hűtőben állni az egészet. (Én a tejszínhabot inkább másnap tettem rá, hogy frissebb és szebb legyen.)
6. A tejszínhab sipkához az alaposan lehűtőtt tejszínt tegyük egy magas falú tálba, majd alacsony fokozaton robotgéppel kezdjük el felverni. Menet közben apránként keverjük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, s kb. félidőben -a leírást követve- mehet bele a habfixáló is. A habverést addig folytassuk, míg a hab a kívánt keménységet el nem éri. Vigyázat! Ne verjük túl a habot, mert akkor kicsapódik a fehérje, és klasszul vajat köpülünk belőle.:)
Ez is mehet a tortánk tetejére.
7. Díszítésként én kevés csilis csoki reszelékét használtam, amit zöldséghámozóval gyárottam az előzőleg fagyasztóban lehűtött csokiból (így könnyebb vele dolgozni, nem olvad meg azonnal az ember kezében). Természetesen apró szivecskékkel, nagyobb csokiforgácsokkal vagy egyszerűen csak szitán át hintett kakóporral is díszíthejük.


Megjegyzés: ez tulajdonképpen egy pizzatorta. Amerikában kedveltek ezek a fajta torták. Alapjukjuk általában kekszes, omlós tészta, amit gyakran pizzasütő formában sütnek meg, erre jönnek a feltétek, szépen egymásra halmozva. Rengeteg variációja lehet, akár a tésztának, akár a feltétnek, ugyanúgy, mint a pizzáknál.
A fenti torta saját kreálmány, tulajdonképpen az itthon fellelhető alapanyagokból készült. Nagy örömet okozott, és azonnal jött is a dícséret: "ez isteni, ilyet még csinálj sokszor!" :)

2 megjegyzés: