2010. 02. 01.

Kürtőskalács házilag

Kürtőskalács: mennyei íz, csodás testbe zárva. Legelőször talán ez jut róla eszembe. Aki érezte már a sülő kürtőskalács illatát, ahogy a karamelizálódó cukor édes, vaníliás illata egybeolvad a sülő kelt tésztáéval, nem hiszen, hogy ellent tudott volna állni neki. Engem nem pusztán a végeredmény fogott meg: már maga az elkészítése is szép. Jóideig eszembe sem jutott, hogy lehetne ezt otthon is gyártani, anélkül, hogy lennének speciális sütőkellékeim, vagy kemencém, vagy tudásom az ilyesmihez. A vágy és a leleményesség elég volt nekem, hogy legyűrjem a félelmeimet és megpróbálkozzak vele. Nem is nehéz, a siker pedig garantált.

Nálam csak két személyre készült, így kisebb mennyiségű tésztát készítettem.


Hozzávalók (kb. 3-4 darabhoz):
A tésztához:
37 dkg liszt (nálam 10 dkg Graham lisz + 27 dkg hagyományos fehér liszt)
5 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
20 g élesztő (frisset használtam)
2 ek. cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só

A hempergetéshez:
ízlés szerint vaníliás cukor, darált mák vagy dió, kakaópor

Elkészítése:
Először is a sütőformát kell elkészíteni. Ehhez néhány papírgurigára lesz szükség. Én a papírtörlő belső gurigáját használtam, ez kellően vastag. Középen félbevágtam 2 darabot, s mindet bevontam alufóliával úgy, hogy kissé a belsejükbe is belógjon.
Ha ezzel megvagyunk, készítsük el a tésztát. Ehhez először 1 dl langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és futassuk fel.
Szitáljuk tálba a lisztet, adjunk hozzá egy fél tojást (maradék a megkenéshez kell), vaníliás cukrot, sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Gyúrjuk alaposan össze, vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze az egészet. Szükség szerint lágyítsuk tejjel a tésztát. (Lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel a tészta, a lényeg, hogy kellemesen puha tésztát kapjunk.) Ezután meleg helyen kelesszük duplájára. (Gyorskelesztéses módszer itt!)
Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, vágjunk belőle ujjnyi vastag csíkokat. A formánkat kenjük le vékonyan olajjal, hogy biztosan lejöjjenek a kalácsok sülés után. Csíkonként szépen tekerjük rá folyamatatosan a tésztát, de legyen egy kis átfedés a sorok között, szóval ne hagyjunk üres lyukakat a kalácson. Legyünk résen a feltekerésnél, mert az olajos rétegen könnyen megindul lefelé a tészta. Pici helyet hagyjunk felül, így könnyen le tudjuk majd szedni a formáról.
Tojással kenjük le, forgassuk cukorba (ha ízesítettet szeretnénk, a cukrot előzőleg keverjük össze dióval, mákkal vagy kakaóporral).
Állítsuk őket tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük aranybarnára. Nálam kb. 15 perc alatt megsültek. Kínszevedés volt ez a negyed óra is: olyan illatok terjengtek, hogy percenként kukkoltam a sütőt, mikor lesz már kész. Csak erős idegzetűek tartózkodjanak a sütési idő alatt a konyhában!:) Én szóltam...
Még melegen takarjuk le a kalácsokat, hogy ne száradjanak meg.
Három darabot azonnal, még forrón elpusztítottunk, a maradékot kihűlte után folpackba csomagoltam, másnap tízórai lett belőle, Így is fennséges volt.

6 megjegyzés:

  1. Ha van ismerősöd, aki Erdélybe kirándul valamikor, akkor hozass vele hozzá sütőt, mert nagyon praktikus! Ha érdekel, hogy milyen, ott van nálam, az oldalsávban. 1200 ft körül adják a négyet!

    VálaszTörlés
  2. Szepyke, sajnos nincs Erdéllyel kapcsolatban lévő ismerősöm, ez lenne az egyik problémám, a másik pedig, hogy nekem csak egy mini sütőm van, amiben szerintem még a kisebb nyárs sem férne el.:( Jobb híján marad ez a megoldás. Köszönöm szépen az infót, legalább tudom, hogy elérhető áron beszerezhető a sütőforma.:)

    VálaszTörlés
  3. Szia !
    Én a vasboltban vettem kis átmérőjű aluminium kályhacsövet,megfelelő méretűre vágva ezen sütöm a kürtőskalácsot. Mig nem láttam meg a kályhacsövet, előtte a szőnyegboltban kértem el a kemény kartonpapir hengert,amire a szőnyegeket tekerik fel.Ezt aztán szintén méretre vágva,elosztottuk a barátnőimmel.
    Tetszik a blogod,sok finomságot " vittem " már tőled.
    Üdvözlettel
    Zsóka

    VálaszTörlés
  4. Szia Zsóka!
    Nagyon köszönöm az információkat, szerintem nem csak nekem, hanem az erre tévedőknek is jó ötleteket adtál kürtőskalács- sütéshez.
    Örülök, hogy tetszik itt nálam, szívesen látlak máskor is!:)

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon sok információt adott ez az oldal és ki is próbáltam a tippeket ami persze be is jött. Köszönöm szépen. Üdv Niki.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Niki!

    Mindig jó ilyen kedves hozzászólást olvasni.:) Örülök a sikerednek, és nagyon szívesen!

    VálaszTörlés