2010. 02. 26.

Poppy sütije


A címben szereplő süti nem azért viseli a poppy nevet, mert fantáziátlan volt a névadó, hanem azért, mert mákos. Így sem világos az összefüggés?:P A poppy magyarul mákot jelent. Szóval ez a süti poppyval készül és (Ms.) Poppytól származik.:)
Az alapot igazából egy régi - valami újságból kivágott- kuglóf receptje adta, ami több változáson esett keresztül, annak köszönhetően, hogy szeretek kísérletezni. Egyrészt fele lisztet kukoricaliszttel helyettesítettem, mert rájöttem, hogy ettől olyan szép színe lesz mindennek és valahogy plusz ízhez is jut vele az ember. Másrészt pedig az egyszerű tésztába került egy kis mák - ettől lett igazán poppy-s-, amihez pediglen passzol a reszelt citromhéj. A végeredmény egy amolyan nagyi- féle istenien omlós, 'kérek még egy szeletet' kuglóf lett.
Normál esetben nem szeretek ennyit pazarolni: 4 tojás fehérje és 2 héjmentes citrom is megmaradt, de ez a süti abszolút megéri, és azértl nem vész kárba a tojásfehérje sem, a citrom sem. Előbbi megy a fagyasztóba, amíg nem csinálok valami jó kis tojásfehérje- faló sütit, utóbbi meg megy a teába.


Citromos kuglóf mákkal

Hozzávalók (az egyszerűség kedvéért bögrével* mérve):
2/3 bögre cukor
4 db tojássárgája
1 db egész tojás
2 citrom reszelt héja
1/2 bögre darált mák
1/2 bögre kukoricaliszt
1/2 bögre finomliszt
20 dkg vaj vagy margarin
fél tasak sütőpor
csipetnyi só

*1 bögre= 2,5 dl

Elkészítése:
Mérjük ki a kétfajta lisztet, keverjük hozzá a sütőport és a sót.
A vajat vagy margarint olvasszuk fel (mikróban alacsony hőfokon kb. 1,5 perc), majd kissé hagyjuk kihűlni.
A cukrot a tojásokkal alaposan habosítsuk fel robotgép segítségével, közepes fokozaton kb. 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a mákot.
Apránként keverjük bele a lisztes keveréket, végül jöhet ugyanígy az olvasztott vaj is. Keverjük simára az egészet.
Vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan egy kuglófformát- ez a tészta hajlamos ugyanis a leragadásra. Terítsük szét benne egyenletesen a masszát, majd tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon aranybarnára. Ehhez kb. 45 perc kell, de érdemes tűpróbával ellenőrizni.
(15 perc sülés után nálam a teteje gyorsan elkezdett barnulni, így tettem rá egy darab alufóliát, nehogy megégjen.)
A formában hagyjuk kiséé kihűlni, majd borítsuk rácsra. Ha teljesen kihűlt, már fogyasztható is.
Folpackba csomagolva 3 napig friss marad.

2 megjegyzés:

  1. Anyám, ebben minden van, ami imádok!
    Citrom, mák! Jöhet!:)

    VálaszTörlés
  2. Szepy, én is így voltam vele, ezért is próbálkoztam. A végeredmény: abszolút nyerő.:)

    VálaszTörlés