2010. 03. 26.

Almás Brown Betty



Update: ezzel a recepttel nevezek a VKF! XXXIII. fordulójára.

Egyszerű amerikai édesség, aminek az alapja valamilyen gyümölcs - jelen esetben alma-, tetejére pedig ropogós, morzsás réteg kerül. A morzsás részhez több variációt is láttam: volt, aki kenyérkockát használt, volt, aki maradék kalácsot vagy brióst, s volt, aki zabpelyhet. Utóbbi volt számomra a legszimpatikusabb, főleg azért, mert lassan jó fél éve vettem egy csomag zabpelyhet, azóta feléje sem szagoltam, csak betoltam a szekrény legsötétebb csücskébe.
Azt nem is tagadom, hogy ez egy borzasztó egyszerű, nem éppen a kinézete miatt magával ragadó süti, de isten bizony finom, és gyümölcsös, és rengeteg rostot tartalmaz, ami jó. Másrészt pedig nem egy magas költségvetésű valami, és nem is kell mellette órákat szobrozni a konyhában. Rohanós nap után ma pont ilyenre volt energiám.


Hozzávalók:
A gyümölcsös részhez:
  • 4-5 db közepes alma (meghámozva, magháza kivájva, vékonyra szeletelve vagy lereszelve)
  • 1/4 csésze barna cukor (az alma édességéhez mérten változhat a mennyisége)
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 ek liszt vagy keményítő (esetleg vaníliás pudingpor)
  • 1 ek olvasztott és kihűtött vaj
  • 1 ek reszelt narancs- vagy citromhéj
  • 1/2 tk őrölt fahéj
A tetejére:
  • 1/3 csésze pörkölt, durvára őrölt dió
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/3 csésze zabpehely
  • 4 ek szobahőmérsékletű vaj
Elkészítése:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A gyümölcsös rész hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd egyenletesen tegyük egy kisebb tűzálló formába.
  3. A morzsás réteghez a hozzávalókat a kezünkkel morzsoljuk össze, majd osszuk el a gyümölcs tetején.
  4. Előmelegített sütőben süssük addig, míg az almából kifolyó nedvek el nem kezdenek bugyogni (forrni), és a tetején a morzsa meg nem barnul (kb. 45 perc).
  5. Langyosan, tejszínhabbal, esetleg egy gombóc vanília fagyival vagy egy bögre hideg tejjel fogyasszuk.
  6. Alma helyett mehet bele egyéb gyümölcs is, pl. valamilyen bogyós gyümölcs vagy rebarbara.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik. Hidegen is Jó???

    VálaszTörlés
  2. Vali, szerintem langyosan és hidegen is isteni. Érdemes frissen is megkóstolni, de nem árt neki, ha várat magára.:P

    VálaszTörlés