2010. 03. 03.

Brownies habkönnyű túrókrémmel


Sokan, sokféle verziót tettek már közzé. Az összetevők általában ugyanazok, mégis roppant sokrétű édességről van szó. A brownies modern amerikai süti, de a világ minden táján istenítik a csoki kedvelői. Csupán néhány egyszerű összetevő, és kész a puha, zaftos, átkozottul csokis édesség, amire nemet mondani lehet, de nem érdemes.
Az én verzióm túrós töltelékkel készült, ugyanis volt a hűtőmben egy csomag, aminek a héten lejárt volna a szavija. Megmentettem, és szerintem még ő is hálás a helyért, ahova került.;)

Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg átszitált liszt
5 dkg jó minőségű étcsoki (nálam 65% kakaótartalmú)
5 dkg Milka Noisette (mogyorókrémes csoki)
2 ek kakaópor
1/2 tk sütőpor
3 tojás fehérje
1 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 tk vaníliás cukor
1 dl semleges ízű olaj

A habkönnyű túrókrémhez:
25 dkg túró
1 egész tojás
4 dkg cukor
1 tk vaníliás cukor

Elkészítése:
  1. A csokit apró darabokra vágjuk, majd a sütőporral, kakaóporral együtt a liszthez keverjük.
  2. Egy másik tálban habbá verjük a tojásfehérjéket, majd lassan belekeverjük egy tojás sárgáját, a kétféle cukrot, majd óvatosan belefolyatjuk az olajat is.
  3. Egy fakanál segítségével adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, és keverjük egynemű masszává az egészet, de lehetőleg közben ne törjük össze a habot.
  4. A krémhez villával lazítsuk fel a túrót, majd keverjük simára a tojással és a kétféle cukorral.
  5. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  6. Egy 20x20-as formát vajazzunk ki alaposan, majd kanalazzuk bele a csokis massza felét. Erre jöhet a túróréteg, egyenletesen elosztva, végül takarjuk be az egészet a maradék tésztamasszával.
  7. Mehet is a sütőbe, nem több, mint 18-20 percre. Ne süssük túl, mert akkor kihűlve nagyon száraz lesz. Az sem probléma, ha még ragad a tűre, mikor kivesszük.
Megjegyzés: múltkor maradt 2 tojásfehérjém, ezek is belekerültek ebbe a sütibe - így lett összesen 3 db -, nagyon kellemes lágyságot adva a tésztának. Akinek nincs feleslegben, nyugodtan használjon 2 egész tojást helyette.


A túróhoz kevert tojástól olyan lesz a középső réteg, mintha egy könnyed habfelhőbe harapna az ember.
A végereményt egyébként érdemes kissé meleg állapotban is megkóstolni. Nem kell félni, ilyenkor már szépen szeletelhető a süti, de az olvadt csoki miatt jó vele óvatosan bánni. Bogyós gyümölcsökkel vagy egy gombóc vaníliafagyival mennyei, de a túrós krémnek köszönhetően kihűlte után is krémes marad.  A képek magukért beszélnek!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, biztos ki fogom próbálni, de légyszíves írd le mennyi túró kell a krémbe?

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez engem is érdekelne, mert valóban nagyon gusztusos és nyálcsorgatós :)

    VálaszTörlés
  3. A nagy sietségben pont a lényeg maradt le. Pótoltam! Sok sikert hozzá és köszi, hogy az észrevételt!:)

    VálaszTörlés