2010. 03. 01.

Citromos tejszelet ropogós kekszkéreggel


Igen, már megint citromos. Ennek oka egyfelől a jó idő, merthogy olyan szép, napsütéses napunk van, vagyis sárgállik a nap fent az égen, erről pedig én egyből egy sárga és savanyú citromra asszociáltam. (Egy másik magyarázat szerint: ha napsütés, akkor meleg, ha meleg, akkor jól esik a hideg fagyi, ha fagyi, akkor mi más frissítene jobban, mint egy citromfagyi.)
Másfelől pedig a múltkori kuglófnál is emlegettem, hogy kissé pazarló a recept, így két citromom is megmaradt, amin foltokban található kevés héj, belül pedig jó sok lé. Hát, a mostani recept ezt a két citromot hivatott feldolgozni.:)
Pofon egyszerű recept. Az alapja kekszmorzsa és némi vaj, a  krémhez csak tojás, cukrozott sűrített tej és citromlé kell. Igazából ezzel az egy recepttel három legyet ütöttem egy csapásra: az egyik a már említett citrom, a másik a kekszmorzsa (amiből kekszgolyót szerettem volna gyártani még múlt héten, feldolgozva a Karácsony óta hánykolódó szaloncukrokat, de maradjunk annyiban, hogy ez nem sikerült, így szaloncukrok felolvasztva a kukában végezték, a kekszmorzsa pedig egy zacsiban, várva a szebb jövőt), a harmadik pedig a hamarosan lejáró szavatosságú sűrített tej.
De elég a szószaporításból, jöjjenek a mennyiségek!

Hozzávalók:
Az alaphoz:
150 g keksz morzsává őrölve
100 g cukor
50 g darált mogyoró
70 g olvasztott és kihűtött vaj
kevés reszelt citromhéj

A krémhez:
2 nagyobb tojássárgája
2 tubus (kb. 340 g) cukrozott sűrített tej
2 citrom frissen facsart leve + a facsarón fennmaradó gyümölcshús

Elkészítése:
  1. Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A kekszmorzsához keverjük hozzá a mogyorót, a cukrot és a citromhéjat, majd az olvasztott vajat is. Jó alaposan dolgozzuk össze az egészet. (Múltkorról maradt néhány csokis kosárkám, azt is bemorzsoltam a keverékbe. El nem rontotta, sőt!:) )
  3. Egy kb. 20x20-as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, lehetőleg az oldalán lógjon túl kicsit a papír. Erre szépen halmozzuk rá a kekszes keveréket, majd evőkanál segítségével egyenletesen nyomkodjuk bele.
  4. Előmelegített sütőben 8-10 percig süssük, amíg kissé meg nem barnul a teteje. Hagyjuk jól kihűlni a tepsiben.
  5. A töltelékhez a tojások sárgáját keverjük simára a sűrített tejjel, majd adjuk hozzá a citromlevet is. Ezt a keveréket öntsük a kekszes alapunkra, majd ismét mehet a sütőbe. 180 fokon kb. 15 percig süssük, illetve addig, amíg a krém meg nem szilárdul. 
  6. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd legalább egy órára tegyük még hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
  7. A papírral együtt kiemelhetjük a tepsiből és tálcára tehetjük, szépen szeletelhető.

Ez amolyan maradék hasznosító süti (leszámítva a két tojásfehérjét), legalábbis az én esetemben. Annyira egyszerű és gyors, hogy legközelebb magában is elkészítem, nem várom össze a hozzávalókat.
Ma vendégünk is lesz. Múltkor akkor járt nálunk, amikor citromtortát készítettem. Ízre hasonló a krémje, mint ennek, csak az tejszínnel készül. Azóta is azt emlegeti, hogy milyen finom volt, de kicsit aggódóm, mert lehet, hogy mostantól a 'csak citromkrémes sütiket gyártó lány'- ként könyvel majd el.:)

4 megjegyzés:

  1. ez nagyon klassz, imádom a citromos sütiket. viszem is, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk alig van belőle, pedig nemrég készültem csak el vele. Nagyon finom, eteti magát.:)

    VálaszTörlés
  3. nagyon tetszik ez a süti, észben tartom .-)

    VálaszTörlés
  4. Ottis: csak ajánlani tudom. Üdítő és finom.:)

    VálaszTörlés