2010. 03. 11.

Csokihabos kosárka


Igen, megint kosárka, kivételesen csokis krémmel.
Annyi mentségem had legyen, hogy a külcsín és a belbecs is teljesen eltér a múltkoritól. Úgy látszik, most valamiféle kosárkamániám van, mindent meg akarok tölteni. Persze aki megkóstolja, úgyis rájön, hogy ez jó dolog.
A töltelék tetszőleges, az én esetemben most extra csokis tojásos krém került bele, de ha mondjuk pudinggal készítjük, akkor ez a süti kiváló fehérjefaló.
Hát nem gyönyörű? Mint egy virág, mondjuk liliom.

Hozzávalók (kb. 6 db-hoz):
A tésztához:
  • 6 ek porcukor (ezt lehet csökkenteni, én is csak 5 kanállal tettem bele)
  • 6 ek liszt
  • 4 db tojásfehérje (sárgája mehet a krémbe)
  • 2 ek habtejszín
A krémhez:
  • 4 db tojás sárgája
  • 6 ek porcukor
  • 50 g étcsoki, lehetőleg magas kakaótartalmú
  • 1,5 dl habtejszín
Díszítéshez:
  • nálam most kandírozott cseresznye, de mehet idénygyümölcs vagy még egy kis extra csoki is
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit simára keverjük. Érdemes a lisztet és a porcukrot átszitálni, így jóval gyorsabb a folyamat.
  2. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy tepsit kibélelünk papírral.
  3. A tésztamasszából nagyobbacska köröket kenünk kanál segítségével a sütőpapírra. Kettőnél többet nem célszerű egyszerre, mert utána gyorsan kell velük dolgozni.
  4. Az előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle kissé meg nem barnul. Ezt könnyű észrevenni a sütő nyitogatása nélkül is, mert ilyenkor kezd el illatozni a tészta. (Kb. 10 perc sütés szükséges.)
  5. Gyorsan lehúzzuk a korongokat a sütőpapírról, majd egy pohár aljára simítjuk őket - befőttes gumival oda lehet fogatni -, majd így hagyjuk kihűlni. Egy bögre belsejébe is bele lehet tuszkolni a tésztát, csak vigyázzunk, nehogy megrepedjen, mert akkor ki fog folyni a krémünk. Ettől lesz kosárka formája. Ugyanígy járjunk el a maradék masszával is.
  6. A krémhez vízgőz felett fehéredésig keverjük a tojások sárgáját a cukorral (a hőkezelésnek köszönhetően nem kell félni a salmonellától), majd beletördeljük a csokit is, és azt is felolvasztjuk benne. 1-2 ek tejszínnel simára keverjük az egészet, majd hagyjuk kissé kihűlni.
  7. Közben kemény habbá verjük a maradék tejszínt, s óvatosan a csokis krémhez keverjük.
  8. Lehet is tölteni a kosárkákat, aztán mehetnek 1-2 órára a hűtőbe dermedni.
  9. Tálalás előtt díszíthetjük a kosárkákat, de önmagukban is guszták és finomak.

2 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon csábító recept! :)
    Fel van véve a listámra! :)

    VálaszTörlés
  2. A krémjéből egy picit lefagyasztottam jégkrémnek, ugyanis Mr. P. szerint olyan íze volt, mint a legfinomabb csokifagyinak. Sajnos, már csak ennyi maradt belőle.:)
    Kíváncsian várom, neked hogy tetszett!

    VálaszTörlés