2010. 03. 17.

Rózsakenyér


Vannak receptek, amelyeket kép alapján legszívesebben azonnal kipróbálna az ember. Ez a csodálatos rózsakenyér is ilyen volt nálam. Még hétfőn pillantottam meg Gabojszánál, s mivel tegnap mindenképp kellett kenyeret sütnöm, előszedtem eme bámulatos receptet.
Szép lett, bár szerintem még van mit csiszolnom rajt az eredetihez képest. Sajnos, este készült, kissé fáradtan, de nagy lelkesedéssel. Mr. P. pedig alig bírta kivárni, hogy elkészüljön, és azon bosszankodott, hogy már este 10 óra van, de eszik belőle mindenképp, csak a kései órára való tekintettel nem bír annyit betermelni belőle, mint amennyit szeretne.
Picit változtattam az ízesítésen, medvehagyma híján: a külső levelek póréhagymás- petrezselyemzöldes vajjal, míg a többi chilis- fűszerpaprikás- fokhagymás vajjal lett megkenve. A színek az esti fotózás miatt nem igazán látványosak, de azért a lényeg, vagyis a rózsa látszik.
Mostanában mindenhol egyre nagyobb hangsúlyt kap az ételeknél is a kinézet, a díszítés. Apró dolgokkal, cseles megoldásokkal egy mindennapi ételt is ünnepivé lehet varázsolni. Ennél a receptnél is látható az ötletesség, ahogy egy egyszerű kenyértésztából csodálatos (és ízletes!) virág bontakozik ki. Most már csak a szerző és az internet dicsőítése maradt hátra, hogy eljutott hozzám ez a recept, bár a fent írtakban talán mindkettő benne van már.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 10 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • fél csomag (20g) friss élesztő
  • 120 ml tej
  • 1 ek olaj
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk cukor
A zöld kencéhez:
  • 1 ek aprított petrezselyem
  • 1/2 ek aprított póréhagyma
  • 1 ek vaj
  • só, bors
A piros kencéhez:
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • kevés chilipaprika
  • 1 fokhagyma reszelve
  • 3 ek vaj
Elkészítése:
  1. A tésztához a tejet kissé meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet és tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen letakarva pihentetjük, amíg duplájára nem nő.
  3. Közben elkészíthetjük a kencéket. Két kistálban külön- külön olvasszuk fel a vajat, majd ízesítsük őket a fent említett hozzávalókkal.
  4. Egy kisebb átmérőjű formát (kapcsos forma vagy jénai) készítsünk magunk mellé.
  5. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle nagyobb köröket.
  6. A külső, zöld levelekhez néhány kört kenjünk meg a zöld krémmel, majd vágjuk félbe őket és némi átfedéssel rakjuk ki velük a forma oldalát.
  7. A többi körrrel is járjunk el hasonlóképpen, csak azokat a piros krémmel kenjük meg.
  8. A külső 'leveleket' kissé felfele meg lehet nyújtani, hogy tényleg levélszerűek legyenek, és a belső 'szirmokat' is lehet még kissé csinosítani.
  9. Ruhával letakarva pihentessük még egy fél órát a kenyerünket, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Örülök, hogy megsütötted és jó ötlet a piros kence!:-)))

    VálaszTörlés
  2. Én is örülök, hogy megsütöttem, és mégegyszer köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  3. Nokedli: köszi! Hidd el, fele annyira sem nehéz kivitelezni, mint amilyen jól néz ki. Próbáld csak ki, és meglátod!

    VálaszTörlés