2010. 03. 06.

Zöldségekkel töltött párnácskák húsosan

Gyors, kiadós szombati ebédet terveztem. Ez lett a végeredmény. Mindkét fent említett kritériumnak megfelel, és olyan szemetgyönyörködtető a sok színes zöldséggel. A hajtogatott leveles tészta valamicskét ront az egészségfaktorán, de mivel a tészta tulajdonképpen köretként funkcionál, és minden más hozzávaló alacsony kalóriatartalmú, egyszer még a fogyókúrás étrendbe is belefér.
Készíthető vega verzióban is, hús nélkül, és a felhasznált zöldségek is tetszés szerint variálhatók.

Hozzávalók (4 személyre):
  • 1 cs. (500g) hajtogatott leveles tészta
  • 1 db tojás a tészta lekenéséhez
  • 50 dkg sovány darált hús (nálam sertéscomb)
  • 20 dkg gomba (lehet konzerv is)
  • 10 dkg zöldborsó (friss vagy mirelit)
  • 15 dkg csemegekukorica
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 szelet piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • só, bors, kakukkfű, fűszerpaprika, chili paprika


Elkészítése:


  1. Készítsük elő a hozzávalókat, hogy utána csak sorban bele kelljen pakolászni mindent az edénybe. A zöldségeket vágjuk apróra. A sárgarépát érdemes kicsit előpárolni (én ezt mikróban, párolóedényben csináltam, magas hőfokon, 3 percig).
  2. Egy mély serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajt a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is, és kissé megpirítjuk. Jöhetnek bele sorban a zöldségek: gomba (ha friss, érdemes kicsit megsózni, hogy hamarabb összeessen, és kicsit megpárolni), zöldborsó, kaliforniai paprika, végül a sárgarépa. Kicsit süssük együtt az egészet, majd keverjük hozzá a darált húst. Fehéredésig süssük, majd ízesítsük ízlés szerint a fűszerekkel. Kicsit pirítsuk együtt a zöldségeket a hússal, majd tűzről levéve hagyjuk kihűlni az egészet.
  3. Közben nyújtsuk ki a leveles tésztánkat, nem kell nagyon vékonyra! Vágjunk belőle 12x12-es négyzeteket, majd csináljunk rájuk 1,5 cm-es keretet, még egy rétegben, így amikor sütjük, és szépen felemelkedik a tészta, magába zárja a tölteléket.
  4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a tortácskákat, közepüket szúrkáljuk meg villával, kenjük le tojássárgájával, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, amíg kissé elkezd felemelkedni a tészta. 
  5. Vegyük ki, töltsük meg a húsos raguval a mélyedéseket, s tegyük vissza őket sülni, amíg a tészta szép aranybarna lesz (kb. 10-15 perc).
  6. Melegen tálaljuk.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése