2010. 04. 09.

Ebédtipp szombatra: Chilis bab tortillával

Szombaton szeretek pikk- pakk elkészíthető, mindent egybe típusú ételeket csinálni, elvégre a szombati pihenés a szakácsra is ráfér, de az is igaz, hogy enni ilyenkor is kell. Pont ezért gondoltam, hogy még pénteken megosztomosztom veletek az én chilis babom receptjét, hátha jó ötletet adok holnapra, s legalább lesz, akinek nem kell azon töprengenie, mit is főzzön.
Érdemes először a tortilla tésztáját megcsinálni, mert annak pihennie kell egy fél órát, ezalatt az idő alatt meg nagyjából össze lehet állítani a chilis babot, s amíg az végső formáját elnyeri, vagyis készre fő, addig meg lehet sütni a lepényeket.


Pontos recept nincs, jelen leírás a saját ízlésemet tükrözi. Természetesen, szabadon variálható, kinek- kinek kedve szerint. Igaz, konzerv alapanyagokból dolgoztam, de akinek lehetősége van rá, nyugodtan elkészítheti friss hozzávalókból is, bár ez kissé meghosszabbítja az elkészítési időt.

Hozzávalók a chilis babhoz:
  • 2 doboz nagyszemű babkonzerv, sima, enyhén sós lében eltéve (lehet fekete, fehér vagy vörös bab, esetleg ezek keveréke)
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 doboz konzerv csemegekukorica
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • só, bors, tört chilipaprika
Elkészítése: 
  1. A felhevített olajon futassuk át az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is. Vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma! 
  2. Ezután mehet bele a hús is. Süssük fehéredésig, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a konzerv paradicsomot, hagyjuk kissé besűsűsödni. Ilyenkor szoktam hozzáadni egy löttyintésnyi tejet, az kissé tompítja a paradicsom savasságát.
  3. Keverjük hozzá a babot és a csemegekukoricát is, ízesítsük chilivel. 
  4. Jól rotyogtassuk össze az egészet. A zöldségeknek főniük gyakorlatilag nem kell, de ha kicsit együtt főzzük a hússal, sokkal finomabb ízhatást érhetünk el.
  5. Azt is lehet csinálni, hogy miután beletettünk minden hozzávalót, egy tűzálló tálba öntjük a chilis babubkat, s valami fedővel vagy fóliával ellátva, 200 fokon kb. 20 percig a sütőbe tesszük, és keverés nélkül így hagyjuk. Közben pedig ki lehet sütni a tortillát, s melegen tálalni az egészet.
A tortilla receptje Fűszeres Esztitől származik, de azért ide is leírom. 

Hozzávalók 8 db tortillához:
  • 1,5 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1,5 csésze sima liszt
  • 3 dl meleg víz
  • 1 ek olaj
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A hozzávalókból keményebb tésztát gyúrunk, majd 15 percig pihentetjük. (Szerintem nem árt neki, ha esetleg kicsivel tovább pihen.)
  2. A kész tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Nagyobb teflon serpenyő méretére nyújtjuk, vagyis kör alakúra, és törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb legyen.
  3. Szárazon felhevítjük a serpenyőt, és a lepények mindkét oldalát megsütjük, kb. 2-3 perc alatt. Akkor jó, ha barna foltocskák jelennek meg a felszínén. Ne hagyjuk, hogy felpúposodjon sülés közben, egy spatulával próbájuk megfékezni.
  4. A megsült példányokat gondosan takarjuk le, hogy ne keményedjenek meg.
  5. Ha nem szeretnénk az összes tortillát egyszerre felhasználni, csak annyit sodorjunk ki, amennyi kell, a maradékot hagyjuk egyben, csomagoljuk folpackba, tároljuk hűtőben a felhasználásig. 
Ez a két étel így együtt nagyon tápláló, és nagyon finom. Nem vagyok a csípős ételek híve, de ebbe kimondottan kell az a kis pikánsság. És az is jó, ha sok a szaft, lehet tunkolni!

2 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet rá, hogy jöjjek nézzem meg.Nagyszerű ötlet a tortilla hozzá!Legközelebb elkészítem.

    VálaszTörlés
  2. Amilyen kis laposak ezek a tortilla- kenyerek, nagyon is laktatóak. Én max. 1 darabot bírtam megenni a chilis bab mellé, de jók így együtt, az tuti.:)
    Majd meséld el, hogy sikerült!

    VálaszTörlés