2010. 04. 22.

Meglepetés mákos háromszögek


Hozzávalók:
  • 1/2 csésze aprószemű zabpehely
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze darált mák
  • 1 csésze sima liszt
  • 1 csésze Graham- liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 100 g hideg vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek tej
  • 1/2 csésze narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 csésze aszalt vörösáfonya
Elkészítése:
  1. Az első nyolc hozzávalót keverjük össze egy nagy tálban. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott hideg vajat, morzsoljuk össze a száraz hozzávalókkal.
  2. Egy kisebb tálban keverjük össze a tojást, a tejet és a narancslét; adjuk a száraz hozzávalókhoz.
  3. Szórjuk bele a reszelt narancshéjat és az aszalt gyümölcsöt is.
  4. Kézzel gyúrjuk jól össze, majd enyhén lisztezett felületen formázzunk belőle 2 egyforma cipót. Ezeket egyenként osszuk fel 6 egyenlő részre, söndörgessük (formáljuk) őket egyesével golyókká, majd kezünkkel lapogassuk ki kb. 12-15 cm átmérőjű körökké.
  5. Minden egyes kört osszunk 6 cikkre (vágjuk félbe, majd a két fél részt osszuk 3 háromszögre), ezeket sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük őket aranybarnára, kb. 15-20 perc alatt.
  7. Melegen a legfinomabbak, de kihűlve is jó kis nassolnivalók.
  8. Ha kihűltek, légmentesen záródó dobozban tároljuk őket.
Mi a meglepetés ezekben a kis pogácsákban? Mielőtt az ember egy harapásra meg nem eszik egyet, nem is gondolná, hogy belül a mákon kívül finomságot is talál, méghozzá az aszalt vörösáfonya személyében. Mák és vörösáfonya tuti páros!
Nagyon gyors süti, amit jól mutat, hogy én munka után estem neki az elkészítésének, 1 óra alatt mosogatással együtt készen voltam, s már csak élveznem kellett munkám gyümölcsét.:) Ráadásul a hozzávalók mind megvoltak itthon, így még olcsó is volt.

2 megjegyzés: