2010. 04. 28.

Meleget vacsorára


Gyors, egyszerű, finom, kiadós és meleg. Hát, nagyjából ennyi pozitívuma lehet egy jófajta meleg vacsinak, amire egy fárasztó, minden erőt leszívó nap után vágyik az ember. Őszintén szólva általában nem sok erőm és kedvem szokott lenne az esti főzőcskéhez, így marad a hideg kaja. Aztán, amikor mégis sikerül meleget tálalni, rájövök, hogy ez mennyire jó. Meg aztán Mr. P. is mindig olyan lelkesen dícsérget, hogy milyen finom, és milyen gyorsan elkészültem vele, hogy ilyenkor újra meg újra felfedezem: mindenkinek jót tesz néha a melegség, még ha csak egy egyszerű ételből is árad.
Pár hónapja vettem az Aldiban egy csomag kínai Mie tésztát. Azt tudtam, hogy majd egy jó kis egytálételben végzi, és láss csodát, így is lett. Csirke társult hozzá, meg hagyma, meg jó sok chili... Szóval, adtunk az érzésnek.:)

Csípős szezámos csirke sült kínai Mie tésztával

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1/2 kg csirkemell filé
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 4 duci gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • szezámmag, lenmag
  • olaj
  • só, bors, őrölt vagy tört chilipaprika
  • 1 cs kínai Mie tészta
Elkészítése:
  1. Először is a konzervben lévő paradicsomot daraboljuk apróra vagy pürésítsük botmixerrel, keverjük hozzá a levet is. Nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá bőven chilit. Tegyük félre az egészet, had érjenek össze az ízek.
  2. Egy fazékban forraljunk bőven vizet, sózzuk meg, tegyük bele a tésztát, majd lassú tűzön hagyjuk puhára főni. Amíg ez bekövetkezik, készen leszünk a húsos résszel is.
  3. A megtisztított csirkemellet vágjuk kisebb csíkokra.
  4. Hevítsünk 2 ek olajat egy wok serpenyőben. Futtassuk át rajta a karikára vágott újhagymát (zöldjéből tegyünk félre kicsit a tálaláshoz), majd szórjunk rá bőven szezám- és lenmagot. Kissé hagyjuk megpirulni őket.
  5. Dobáljuk bele a csirkecsíkokat, süssük fehéredésig.
  6. Ekkor mehet is rá a fűszeres paradicsomos szósz. Hagyjuk csak, had rotyogjon, had járják át az ízek a húst. Tetszés szerint ízesíthetünk még sóval, borssal, chilivel.
  7. Ha a csirke megpuhult, tegyük át egy másik edénybe.
  8. A wokba tegyünk kevés olajat, hevítsük fel. Öntsük rá a leszűrt, lecsepegtetett tésztát, magas lángon pirítsuk meg kissé. Nem baj, ha marad a serpenyőben a hús szaftjából, attól csak finomabb lesz az egész. A tésztát össze is lehet keverni a hússal, s együtt pirítani az egészet, így még egyszerűbb is.
  9. Forrón tálaljuk, tetejét szórjuk meg az apróra vágott, zöld újhagymaszárral.
  10. Ha valamelyik ebédről maradt sült vagy főtt csirkénk, ebben az ételben remekül újrahasznosíthatjuk azt.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta,nálunk indenki szereti a csípős ételeket!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi!:) Mi valahogy csak mostanában kezdünk rájönni, hogy szeretjük. Elég a szádban keletkező lángoló érzés enyhülése egy csípős étel után, s egészen más színben látod az életet. Mondjuk vörösben?!:P

    VálaszTörlés
  3. Mie tészta? Milyen az? :)
    Nem vagyok otthon a kínai konyhában...

    VálaszTörlés
  4. Thrini: én sem vagyok, csak kíváncsiságból vettem meg.:) Nagy előnye, hogy 4 db tésztakockára volt osztva, így könnyű volt adagolni, és kellemes, rugalmas állagúra főtt meg. Formára olyan, mint a spagetti, de hosszabb annál. A kínaiak ilyet tesznek a leveseikben, és hagyományosan a sült tésztájuk is ebből készül.

    VálaszTörlés