2010. 05. 16.

Aphrodité csókja- VKF!34.


Desszertajánlat a Duende által megálmodott 34. VKF! fordulóra.

A vágyfokozó vacsora után célszerű a desszertnél is a könnyedségre, egyszerűségre törekedni, hogy inkább az érzékeinkre és egymásra tudjunk koncentrálni, ne pedig az emésztésre.
Egy egyszerű, gyümölcsös tortát ajánlok, ami nem terheli meg a gyomrot, és finom fűszereinek köszönhetően tovább fokozza a szenvedélyt és a vágyat.
Előnye és hátránya megegyezik: célszerű előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól beérjenek. Persze, a nemes cél érdekében érdemes jó előre felkészülni, hogy aztán már csak a lényeges dolgokkal kelljen foglalkozni.

Íme, Aphrodité csókja:

Elzas- i almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 130 g hideg margarin
  • 130 g cukor
  • 250 g liszt
  • fél cs sütőpor
  • 1 db tojás
A töltelékhez:
  • kb. 1,5 kg alma megtisztítva, cikkekre vágva
  • 150 g cukor
  • 7,5 dl almabor vagy almalé
  • 80 g étkezési keményítő (vagy 2 cs vaníliás pudingpor)
  • fél vaníliarúd
  • 1/2 tk őrölt fahéj
Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. (Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a margarin ne olvadjon meg a kezünk melegétől, mert akkor kezelhetetlenül lágy lesz a tészta. Ha ez mégis bekövetkezne, tegyük fél órára hűtőbe a tésztát, s csak utána nyújtsuk méretre.)
  2. Két folpackréteg között vagy enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát úgy, hogy a tészta az oldalait is teljesen befedje. Könnyen szakad a tészta, de egyszerűen meg lehet 'stoppolni'. (Két fóliaréteg között a legegyszerűbb nyújtani, így kevesebb koszt csinálunk. Ha ezzel megvagyunk, húzzuk le óvatosan a tésztakorongról a felső fóliát, majd ezzel a felével lefelé borítsuk a formába, nyomogassuk bele, s csak utána húzzuk le a felső réteget.)
  3. 1 órán át hűtőben pihentetjük.
  4. Addig készítsük elő az almákat, s felhasználásig hagyjuk őket citromlével elkevert vízfürdőben, így nem barnulnak meg.
  5. A krémhez 6 dl almaborban vagy almalében feloldjuk a cukrot, ízesítjük a vaníliarúd kikapart magjaival, majd az egészet felforraljuk. A maradék folyadékban csomómentesre keverjük a keményítőt vagy a vaníliás pudingport, s az előzöleg felforralthoz adjuk. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Fahéjjal ízesítjük.
  6. A behűtött tésztára halmozzuk a cikkekre vágott almát, majd nyakonöntjük a pudingos krémmel.
  7. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 1,5 órán át sütjük.
  8. A formában hagyjuk kihűlni, majd legalább egy éjszakára hűtőbe teszük. Ahhoz, hogy szépen lehessen szelni a tortánkat, mindenképp jól le kell hűlnie, a pudingos krémnek meg kell dermednie. Így az ízek öszeérnek, tökéletesen összhangban lesznek, s hűsítőleg és üdítőnek fog hatni a desszert.
Ami a sikert garantálja:
  • Könnyű, gyümölcsös sütemény, az alma savanykásságának köszönhetően nem túl édes, ígázán frissítő desszert.
  • Vanília: finom illatú és aromájú, gyugtató, hangulatjavító.
  • Fahéj: Karakteres fűszer, melegségérzetet ad a testnek, izgató hatással bír.
Akinek pedig ennél is több ötletre lenne szüksége, keresse fel Duende oldalát vagy lapozza fel a Káma Szútra, Az Illatos Kert vagy az Anaranga című könyveket.:) 

    (Az eredeti receptet a Tv Paprikán láttam, néhány dolgot változtattam rajta.)

    2 megjegyzés:

    1. Na,ilyet is zudnék ám kóstolgatni!!Nagyon finomakat készítettél,megint:):)

      VálaszTörlés