2010. 05. 23.

Joghurtos bagett


Péksüti hiányban szenvedtünk néhány napja, s végre megint csinálhattam valami kelt tésztás finomságot. A hűtőben árválkodó natúr joghurt is belekerült, s milyen jó is, hogy így történt! Iszonyú finom, harmadnap is meglepően puha lett tőle a bagett. Nem azért maradt belőle 3. napra, mert nem volt jó, hanem mert borzasztó laktató, s mi csak ketten voltunk rá, de a fele adagot kevésnek találtam. Meg aztán, nem minden nap fér bele sajnos az időmbe, hogy ilyesmit süssek, pedig hogy élvezném.
A fromázást természetesen Limara pékségében sajátíttom el, érdemes ez ügyben nála nézelődni, meg aztán, amúgy is sokat tanulhat tőle az ember lánya, ha kelt tészta készítésre adja a fejét.
A recept egyszerű, a végeredmény nagyszerű. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók 4 db közepes bagetthez:
  • 30 dkg Bl 80- as kenyérliszt (ennek hiányában 20 dkg rétesliszt és 10 dkg sima liszt keveréke)
  • 20 dkg Graham- liszt
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 1 dl langyos víz
  • 4 ek olaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek ecet)
  • 1,5 csapott tk tengeri só
  • 1 tk cukor
A tetejére:
  • szezám- és lenmag, darálatlan mákszemek
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe pakoljuk, s kb. 20 perc alatt szép sima tésztát dagasztatunk vele. (Kenyérsütő hiányában kézzel vagy dagasztókaros mixerrel is lehet dolgozni. A lényeg, hogy alaposan ki legyen dolgozva a tészta.)
  2. Hagyjuk duplájára kelni.
  3. Enyhén lisztezett felületen kissé gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk belőle cipókat, majd nyújtsuk kör alakúra. Formázzuk meg őket.

  4. Fejtetőre fordítva fektessük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Vagyis, ami a 4. kis képen felül van, az lesz a bagettünk alja. Széleit nem kell behajtani, mert a második kelesztés és a sütés során nyerik el majd végleges formájukat. 
  5. Tetejüket vagdossuk be pengével néhány helyen, majd letakarva hagyjuk ismét duplájára kelni.
  6. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. A bagetteket spricceljük le alaposan vízzel, hogy sülés közben sok gőz keletkezzen. Tetejüket szórjuk meg a magokkal, dogjuk a sütőbe.
  8. 180 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sülnek.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    A 4. képen lévő alaknak a két végével (a háromszög alakkal) mit kell csinálni? Be kell hajtani a tekert rész széléhez? Erre gondolok: http://kepfeltoltes.hu/100523/BAGETT_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Köszi, Anna

    VálaszTörlés
  2. Szia Anna!
    A két végével nem kell semmit csinálni. Ami a 4. képen felül van, az lesz a bagett alja, átfordítva kell a tepsibe tenni. Amikor másodszor is megkelnek, nem lesz ilyen 'fura' a vége, sütés közben pedig elnyeri végső formáját. Kiegészítem a leírást is, remélem, így már el tudod készíteni.:)

    VálaszTörlés