2010. 05. 06.

Töltött gombafejek


Hétvégén ismét haza utazunk, s ilyenkor aktívan igyekszünk kiüríteni a hűtőt. Egyrészt, hogy semmi ne romoljon meg, másrészt, mert jó sok ennivalót 'sóznak' ránk otthon, amiért borzasztó hálásak is vagyunk. A fagyasztómban már alig van hely, így szétnéztem, mi a kínálat, mit lehet belőle kihozni.
Mr. P. vett gyönyörű, nagy gombafejeket - fenemód büszke is volt magára -, fagyasztóban árválkodott fél kilónyi darált sertéscomb, hűtőben meg maradék sajtok hánykolódtak. Mindehhez dobtam egy kis fűszert, s már meg is volt a meleg vacsi. Az meg már csak az én pechem, hogy ma gombaleves volt a menzán ebédre.:S
Nagyon gyorsan elkészíthető, finom, tetszés szerint variálható, akár vega kivitelben is készíthető, húsmentesen.
A fotó kissé romos hatást kel, bocsánat érte, de valahogy túl fáradt voltam, hogy szépen megkomponáljam. Remélem, aki elkészíti, meggyőződik róla, hogy ez tényleg egy finom étel.

Hozzávalók:
  • 12 nagyobb fej csiperke gomba
  • fél kg darált hús
  • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 duci gerezd fokhagyma szintén apróra vágva
  • 1 ek olaj
  • só, bors, fűszerpaprika
  • kakukkfű
  • fél dl tejszín
  • füstölt sajt
Elkészítése:
  1. A gombafejeket - az egészséges szár részekkel együtt - gondosan megtisztítjuk, megmossuk, hagyjuk megszáradni.
  2. A felhevített olajon átfuttatjuk a vöröshagymát, és ha már kezd egy kis színt kapni, hozzáadjuk a fokhagymákat is. Még egy picit pirítjuk, majd mehet rá a darabolt gombaszár, majd a darált hús. Sózzuk, borsozzuk, színezzük fűszerpaprikával, kakukkfűvel ízesítsük, hiszen jó barátságban állnak a gombával. A húst pirítsuk fehéredésig, majd öntsük hozzá a tejszínt, s forraljuk jól össze az egészet.
  3. Tűzálló tálba rakosgassuk szorosan egymás mellé a gombafejeket, töltsük be őket a hússal, ha esetleg sok lenne, a gombafejek közé is tehetünk belőle, tetejüket szórjuk meg durvára reszelt sajttal.
  4. Mehetnek is az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb. 30 perc alatt gyönyörű aranybarnák lesznek.
Mi jófajta friss rozskenyérrel ettük, nagyon passzoltak egymáshoz.

2 megjegyzés:

  1. Jöhet nyugodtan ilyen romosan is, biztosan fincsi volt!

    VálaszTörlés
  2. Az íze nagyon jó volt, és nagy előnye, hogy nagyobb adagot is pillanatok alatt össze lehet dobni belőle. Ha kicsit korábban szólsz, még jutott is volna belőle.:P

    VálaszTörlés