2010. 05. 25.

Vacsora olasz módra

Pár hete szereztem egy csomag olasz, spenóttal színezett lasagne- tésztát, ami azóta is a szekrényben pihent. Tudtam, hogy hamarosan elérkezik az ideje. Gyors és laktató ételnek szántam, az is lett belőle, viszont így nem lett teljesen autentikus, de jól esett, finom volt.
Azért is mondtam, hogy nem lett autentikus, mert a besamel mártásos részt kihagytam belőle, s egyszerűen jó sok sajttal pótoltam. Szóval ez egy amolyan gyorsított, kalóriaszegényebb recept, aminek egyediségét a zöld tészta adja (persze az mindenképp megnyugtató, hogy a színezés 100%- ig természetes, hiszen a gyönyörű zöld színt a spenótból készült őrlemény adja).


Express Lasagne Spenótos Tésztával

Hozzávalók egy 20x20- as formához:
  • 250 g lasagne tészta
  • 500 g sovány sertéshús
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (vagy 4-5 friss paradicsom)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej
  • 1 ek olaj
  • 2 ek házi ketchup
  • só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • 150 g reszelt sajt
  • 30 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
Elkészítése:
  1. A felhevített olajon futtassuk át az apróra vágott vöröshagymát, majd a szintén apróra vágott fokhagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk fehéredésig.
  2. Közben ízesítsük sóval, borssal, aromásítsuk a többi fűszerrel.
  3. Öntsük nyakon a paradicsom konzervvel. (Ha friss paradicsommal dolgozunk, előbb mártsuk forró vízbe, hogy könnyen megszabaduljanak a héjuktól, majd vágjuk kisebb darabokra, így hamarabb átsülnek.)
  4. Lassú tűzön főzzük pár percig, majd lágyítsuk egy kis tejjel. Jobb szeretek tejet hozzáadni, mint cukrot, így sokkal bársonyosabb lesz az íze, miközben a paradicsom savasságát is ellensúlyozza.
  5. Keverjük még hozzá a ketchupot, s még egyszer forraljuk össze az egészet. A lényeg, hogy bőven legyen szaftja, hiszen a tészta ezt felszívva fog majd megpuhulni. Ha szükséges, kevés vizet lehet aláönteni.
  6. Vajazzuk ki a formánkat.
  7. Forraljunk vizet egy közepes lábasban, enyhén sózzuk, s 1 percre tegyük bele az első réteghez szükséges tésztát. Ha kissé megpuhult, szűrőkanállal csepegtessük le, terítsük egy rétegben a formába.
  8. Szórjuk meg alaposan reszelt sajttal, kanalazzunk rá a húsos raguból.
  9. Közben folyamatosan adagolhatjuk a tésztát a vizes lábasba. Természetesen előre áztatás nélkül, száraztésztával is készíthetjük, de akkor kicsivel több idő kell a sütéshez, s célszerű még hosszabb lére ereszteni a ragut.
  10. Így tovább folytassuk a rétegezést: tészta, rá sajt, aztán húsos ragu, végül tészta. A legfelső réteg is a tészta legyen. Locsoljuk meg a maradék szafttal (hús már ne kerüljön rá), szórjuk meg alaposan sajttal, tetejére kockázzuk a vajat (ettől szép pirosra és ropogósra sül majd), s már mehet is a sütőbe.
  11. Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük, míg a teteje szépen meg nem barnul (kb. 45-50 perc).
Gyors és tápláló, ebédre vagy vacsorára kiváló.

5 megjegyzés:

  1. És finom, és gyors, és laktató, és...:) Köszönöm, Dia!

    VálaszTörlés
  2. Hűha, de guszta lett!! Nagyon szeretem a lasagnét, a spenótosat meg különösen-jöhet!!

    VálaszTörlés
  3. Köszi mindenkinek a dícsérő szavakat!:)

    VálaszTörlés