2010. 06. 30.

Tejszínes- epres szeletek


Gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszert, leveles tésztából.
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, de szerintem bogyósokkal a legfinomabb, de rafináltan variálható. Egy a lényeg: a dzsem íze harmonizáljon a gyümölcsével.
Mellesleg, szerintem kicsivel több dzsemet használva gyümölcs nélkül is készíthető, de ha már szezonja van, ne hagyjuk ki.:)

Hozzávalók:
  • 250 g hajtogatott leveles tészta
  • 100 g eperdzsem (nálam most házi citromfűves eperdzsem)
  • 1 tasak tejszín ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3-4 ek cukor
  • 200 g friss eper
Elkészítése:
  1. Először főzzük meg a pudingot a csomagoláson leírtak szerint, de csak 4 dl tejet használjunk, így sűrűbb krémet kapunk. Alufóliával lefedve hagyjuk kihűlni, így nem bőrösödik meg a teteje, majd tegyük felhasználásig a hűtőbe.
  2. A leveles tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsunk belőlük 25x12- es csíkokat. Kettőt fektessünk egymás mellé egy sütőpapírral borított tepsire, szúrkáljuk meg villával a tetejüket, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra téve hagyjuk kihűni őket.
  3. A másik két csíkot is ugyanígy süssük meg, de még melegen vágjuk őket 2-2 egyenlő részre, majd ezeket is hagyjuk kihűlni.
  4. Közben az első két lapot kenjük meg a dzsemmel, majd töltsük nyomózsákba a krémet, és nyomjuk a tetejükre. Kevés krémet hagyjunk a díszítéshez! Rakjuk körbe darabolt eperrel, majd helyezzük a tetejére a kisebb tésztadarabokat is, s kissé nyomjuk meg lefelé az egészet.
  5. Tetejüket porcukorral, kevés krémmel és friss gyümölccsel díszíthetjük.

Mr. P. az első falat után meg sem tudott szólalni, csak tömte magába a sütit. Aztán nagy sokára kinyögte, hogy ez valami mennyei, isteni, kérek még!
Vigyázat, függőséget okoz, de iszonyat laktató!

2 megjegyzés:

  1. nagyon jól néz ki!

    van egy leveles tésztás szakácsköynvem, abban azzal trükköznek, hogy ha iylen jellegű sütihez kella tészta, akkor a tepsibe tett tésztára tesznek még egy tepsit hogy ne púposodjon fel sütés közben.még nem próbáltam ki hogy működik-e a módszer bár miért ne működne

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lilla!
    Ennél a receptnél direkt jó, ha szépen feljön a tészta és látszik a levelessége. Amúgy én a vakon sütést (tésztára sütőpapír, arra száraz bab, borsó vagy rizs) szoktam alkalmazni, ha szeretném elkerülni a púposodást vagy egyszerűen csak alaposan megszurkálom a tésztát. Ki fogom próbálni ezt a tepsis megoldást, elvileg működnie kell.:)

    VálaszTörlés