2010. 07. 04.

3, 2, 1, linzer!


Tudom, általános téma, de azért szeretném én is átismételni, s felkínálni azon kedves olvasóimnak, akik eddig még nem sütöttek ilyet, nem ismerik, nem kóstolták, vagy szimplán csak nem találták meg az igazi receptet.
A téma akkor volt nálunk aktuális, mikor az egy hetes nyaralásra készültem valamit sütni. Olyan süti kellett, amit korábban el lehet készíteni, nem árt neki, ha jónéhány napot pihen lezárt dobozban, s több kilométernyi utazás, reptéri hánykolódás után is finom marad. Két süti is született, hasonló tésztával: linzerkarika, valamint vaníliás kifli.
A cím béli számsor magyarazáta pedig roppant egyszerű, hisz az omlós linzertészta nyersanyaghányadát jelölik a számok: 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész cukor. Ha szeretnénk pl. kakaóval vagy dióval ízesíteni az alaptésztánkat, ezek mennyiségét mindig a liszt tömegéből kell levonni. És még valami: anyukám azt mondja mindig, hogy a linzer tészta akkor lesz igazán omlós, ha diónyi zsírt is tesz bele az ember. Aki meg inkább ropogósabbat szeretne, a liszt felét helyettesítse Graham- liszttel.

Linzerkarika

Hozzávalók:
  • 27 dkg liszt
  • 3 dkg darált dió
  • 17 dkg margarin
  • 3 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 tk vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • baracklekvár (a linzerek összeragasztásához)


Elkészítése:
  1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, darált diót és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a hideg margarint és a zsírt, végül hozzáadjuk a tojássárgát. Jól összedolgozzuk az egészet, lehetőleg gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a kéz melegétől a zsiradék.
  2. A tésztacipót fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A tésztából levágunk egy darabot (a többit addig tartsuk a hűtőben, így nem puhul vissza, és nem ragad majd a munkafelülethez), liszttel enyhén meghintett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formára szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 percig sütjük. Elég neki annyi, hogy kap egy kis színt, Ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad, és kemény marad.
  5. A lyukas és a teli sütiket baracklevárral összeragasztjuk, végül vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Vaníliás kifli

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg margarin (ehhez kevesebb zsiradékot használtam, mert nagyobb a dió aránya a tésztában)
  • 3 dkg zsír
  • 10 dkg vaníliás porcukor+ a szóráshoz


Elkészítése:
  1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, és a darált diót összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a hideg margarint és a zsírt. Jól összedolgozzuk az egészet, lehetőleg gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon fel a kéz melegétől a zsiradék.
  2. A tésztacipót fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A tésztából dió nagyságú darabokat tépünk, és liszttel enyhén meghintett deszkán csinos kis kifliket sodrunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 percig sütjük. Elég neki annyi, hogy kap egy kis színt, Ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad, és kemény marad.
  5. Vaníliás porcukorral hintve tálaljuk őket.
Szóval az alábbi sütiket azoknak ajánlom, akik hozzám hasonló kritériumok alapján keresgélnek receptet, esetleg vendégeket várnak, s szeretnék beérni magukat a konyhai készülődésben, vagy csak szeretnének finomat készíteni.
Mohóbbaknak és ínyenceknek dupla adaggal javasolt kezdeni!:)

P.s.: Ha megsült az utolsó adag is, irány a strand! Ezt a nagy meleget máshogy nem lehet elviselni.

6 megjegyzés:

  1. Mindkettő nagyon guszta!!! Én a linzert zsírral szoktam készíteni, sztem nagyon finom úgy is. :)

    VálaszTörlés
  2. Jól mutatnak! Linzer bármikor jöhet!

    VálaszTörlés
  3. Mint tudjuk,ismétlés a tudás anyja.
    Jöhet nekem is bármikor,bárhol,bárkitől,mert egyszerűen imádom.

    VálaszTörlés
  4. Köszi csajok!
    Thrini: mamám is mindig úgy csinálta, aztán jött a margarin térhódítása, s ma már csak egy kevés zsír kerül bele nálunk. Mindenhogy isteni!

    Dia és Belly, ezzel én is így vagyok. Amennyire egyszerű és alap, annyira nagyszerű.:)

    VálaszTörlés
  5. Megsütöttem,tőled vettem az ihletet!Köszönöm!!!!:)
    (sosem álltam volna neki csak úgy magamtól,mivel nem szeretek ragasztgatni,csokimázazni,lekvározgatni,ettől az összes hajamszála égnek áll!!DE,a család imádja,úgy kellett őket elzavarnom,mondván:holnap!:))

    VálaszTörlés
  6. Andi, láttam a gyönyörú műveid, nem is bírtam szó nélkül hagyni.:) Örülök, hogy nekiálltál, és a képek alapján úgy hiszem, a család körében hatalmas sikerre teszel szert, ha végre engeded őket a süikhez jutni.:P
    Csak nehogy a nagy szigornak az legyen a vége, hogy éjszaka kiürítik a dobozt a manók!

    VálaszTörlés