2010. 07. 07.

Brown Betty málnás- meggyesen


Brown Betty- t (egyszerűbb nevén morzsás gyümölcsös sütit) már készítettem almás variációban, persze azóta többször elővettem már ezt az egyszerű receptet, ha gyors édességre volt szükség. Már javában érnek a bogyós gyümölcsök, hamarosan barack is lesz, s nálunk egyre gyakrabban készül majd ez a finomság. Ezért is gondoltam, hogy megosztok veletek egy újabb variációt.

P.s.: Nekem eddig a nektarinos- meggyes páros a favoritom!

Brown Betty málnás- meggyesen

Hozzávalók:
A gyümölcsös részhez:
  • 3 marék magozott meggy
  • 1 marék málna
  • 1/4 csésze barna cukor (a gyümölcsök édességéhez mérten változhat a mennyisége)
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 ek liszt vagy keményítő (esetleg vaníliás pudingpor)
  • 1 ek olvasztott és kihűtött vaj
  • 1 ek reszelt narancs- vagy citromhéj
  • 1/2 tk őrölt fahéj (opcionális)
A tetejére:
  • 1/3 csésze pörkölt, durvára őrölt dió
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/3 csésze zabpehely
  • 4 ek szobahőmérsékletű vaj
Elkészítése:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A gyümölcsös rész hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd egyenletesen tegyük egy 20x20- as tűzálló formába.
  3. A morzsás réteghez a hozzávalókat a kezünkkel morzsoljuk össze, majd osszuk el a gyümölcs tetején.
  4. Előmelegített sütőben süssük addig, míg az almából kifolyó nedvek el nem kezdenek bugyogni (forrni), és a tetején a morzsa meg nem barnul (kb. 35 perc).
  5. Langyosan, tejszínhabbal, esetleg egy gombóc vanília fagyival vagy egy bögre hideg tejjel fogyasszuk.
  6. Sokféle gyümölccsel, eltérő variációban is készíthető, érdemes próbálkozni.
Sajnos, csak ez az egy kép készült róla, mert amint ehető hőmérsékletűre hűlt, már neki is estünk, s bizony az egész elfogyott anélkül, hogy esélyem lett volna a fotózásra.

4 megjegyzés:

  1. Jaj ez nagyon finom! Nálunk is gyakran készül és gyorsan fogy:) Próbáld ki a lisztet lecserélni zabpehelylisztre, vagy teljeskiőrlésűre, úgy is mennyei lesz.

    VálaszTörlés
  2. Moha, Graham- liszttel szoktam lecserélni vagy bekeverni a sima lisztet, attól extra ropogós lesz a morzsa.:)

    VálaszTörlés
  3. Elkészítettem!Annyira, de annyira finom volt, hogy az utolsó adagért harc ment, de elfelezték a fiúk!:-)
    Köszönöm szépen a receptet!
    Alig várom, hogy barackkal is ki tudjam próbálni!
    No és eperrel is finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Szia Nellike!
    Elővadásztál egy ilyen régi receptet? Nagyon örülök, hogy kipróbáltad, és mit mondjak, jól esik, hogy összevesztek rajta a fiúk, pedig az érdem nagy része a tiéd, mert tudom ám, hogy milyen ügyes vagy!:)
    Eperrel, barackkal, bármivel finom! Nyáron- ősszel friss gyümölcsökkel gyakran készítettem én is.

    VálaszTörlés