2010. 07. 22.

Frissítő narancskoszorú, sütés nélkül


A narancs nem éppen szezonális gyümölcs, ezzel tisztában vagyok, mégis úgy elcsábultam múltkor, mikor az egyik multiban olcsóért árulták. Néha az ember látvány hatására vágyakozik egy íz után, és én most a naranccsal jártam így. Néha nyáron is készítek gyümölcssalátát, a túlérett gyümölcsökből, és szeretem feldobni valamilyen citrusgyümölccsel, mert nagyon üdítően hatnak, különösen jól lehűtve, a strandon kanalazva. Meg aztán a narancsos sárgabarack lekvár sem jöhetett volna létre, ha nincs most ez a narancs.
A meleg miatt fő szempontom a gyorsaság és az egyszerűség volt, így esett a választás erre a narancskoszorúra. Egy megsárgult, még bakfis koromban fénymásolt lapon találtam, a lábjegyzetben feltűnő logóból arra következtettem, hogy valamely Dr. Oetker kiadvány receptje lehet. Pontos forrást sajnos nem tudok írni.
Sütni nem kell, vagyis abszolút nyerő választás ebben a rekkenő hőségben. Maximum a puding felfőzése jár tetemesebb hőtermeléssel, de azt az 5 percet ki lehet bírni, utána pedig csak várni kell egy kicsit, aztán élvezni a hűs finomságot.

A keresztmetszeti kép- gyorsan kellett fotóznom, sajnos nem is lett túl szép

Hozzávalók:
  • 2 narancs
  • 1 ek reszelt narancshéj
  • kb. 200 ml narancslé
  • 150 g fehér csoki
  • 6 lap (vagy 10 g őrölt) zselatin
  • 1 tasak tejszín ízű pudingpor
  • 3 ek narancslikőr (opcionális)
  • 400 ml habtejszín
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 cs (egyenként 300 g- os) narancsos piskóta tallér
Elkészítése:
  1. Először is alaposan hámozzuk meg a narancsokat, a fehér részeket és a cikkek közötti hártyákat távolítsuk el. Közben a lecsöpögő levet fogjuk fel. Pár cikket hagyjunk a díszítéshez, a többit vágjuk közepes darabokra.  Az összegyűlt levet egészítsük ki a narancslével 375 ml- re. A csokit törjük durvára, a zselatint áztassuk be a csomagoláson lévő leírás szerint.
  2. A pudingot készítsük el a szokásos módon, de tej helyett narancslével (cukor nem kell hozzá). Ha kész, még forrón keverjük hozzá a fehér csokit is. Állandó keverés mellett oldjuk fel benne a zselatint. Narancshéjjal, ízlés szerint narancslikőrrel ízesítsük a krémet. Hagyjuk hűlni, néha keverjük meg.
  3. 26 cm- es koszorúformát béleljünk ki gondosan fóliával. A tejszínt a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, s a krémesre kevert, kihűlt pudingba óvatosan forgassuk bele. A krémből annyit tegyünk a forma aljára, hogy ellepje.
  4. A piskótatallérokból - csokis felükkel lefelé- fektessünk egy sort a krémre. A darabolt narancsot keverjük össze a maradék pudinggal, majd annyit kenjünk a tallérokra, hogy befedje őket. Aztán jöhet az újabb sor piskóta, majd a krém. Összesen 6 réteget kapunk, legfelülre piskóta tallér kerüljön.
  5. A legfelső réteget a kilógó fóliával takarjuk le, majd legalább 3 órára tegyük hűtőbe.
  6. Tálalásnál szépen borítsuk ki a koszorút a formából, óvatosan húzzuk le a fóliát, és díszítsük fel naranccsal, piskótával vagy citromfű levélkékkel, kinek hogy tetszik.
Amúgy szerintem ez tipikusan egy olyan gyümölcsös recept, amit remekül lehet variálni, vagyis egyéb gyümölcsökkel is fantasztikus lehet, pl. bogyósokkal, eperrel vagy barackkal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése