2010. 07. 05.

Fűszeres zöldségágyon sült halfilé


Könnyed, nyári, fogyókúrába, mediterrán diétába is illeszthető. Ilyenkor, a nagy melegben nem vágyok hosszas sütést- főzést igénylő ételekre, ráadásul a sok frissen termő zöldségre elég csak ránézni, hogy az ember tudja, mit is csináljon belőlük.

Hozzávalók 4 személyre:
A zöldségágyhoz:
  • 8 közepes szál sárgarépa
  • 4 közepes szál fehérrépa
  • 2 marék zöldborsó
  • 8 kisebb újburgonya (héjastul)
  • 4-6 szál újhagyma, zöld szárával együtt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek olívaolaj
  • só, fehér bors, tört chilipaprika
A halas részhez:
  • 4 halfilé (lehetőleg fehér húsú, tengeri halé)
  • 1 ek olíva olaj
  • 2 duci gerezd fokhagyma

Elkészítése:
  1. A zöldségeket - a zöldborsó és a petrezselyemzöld kivételével- negyedekre feldaraboljuk, természetesen alapos tisztítás után. Az a jó, ha rusztikus az egész, meg aztán nem kell vele sokat bajlódni, ahogy esik, úgy...
  2. Ezután jöhet rá a zöldborsó, majd kevés só, bors, némi chili a fűszeresség kedvéért, végül az olíva olaj. Az egészet keverjük át alaposan, öntsünk alá kevés (1dl) vizet, fedjük le alufóliával, s 10 percig így pároljuk az egészet 180- 200 fokos sütőben. 10 perc után vegyük le róla a fóliát, s még 10 percig süssük.
  3. Közben a halfiléket enyhén sózzuk meg. 1 ek olíva olajba nyomjunk vagy reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, keverjük össze, s kenjük a halfilékre.
  4. Ha a zöldségek majdnem megsültek, tegyük tetejükre a halfiléket, 10 perc alatt süssük készre őket. Félidőben célszerű átfordítani őket, végén kicsit rágrillezni a tetejére, hogy szép színük legyen.
  5. Sütőből kivéve szórjuk meg az egészet durvára vágott petrezsemzölddel. Ízlés szerint frissen facsart citromlével is meg lehet locsolni.
Melegen önmagában, esetleg tetszés szerinti nyers salátával isteni!
Üdítő, tápláló, kalóriaszegény, gyorsan elkészíthető. Soroljam még az előnyeit?
Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés: