2010. 07. 21.

Kefires bagett


Kicsit hűsült az idő, s ez bizony a házi péksüti gyártásnak kedvezett. A joghurtos bagett mintájára született ez a recept, apróbb változtatásokkal. Nagyon finom lett, igazán puha, másnap is szuper állagú bagetteket kaptam.
Ma ugyan újra tombol a hőség, de kénytelen leszek újabb adagot gyártani belőle, akkora sikere volt.:)

Hozzávalók 4 db közepes bagetthez:
  • 30 dkg Bl 80- as kenyérliszt (ennek hiányában 20 dkg rétesliszt és 10 dkg sima liszt keveréke)
  • 15 dkg Graham- liszt
  • 5 dkg (2,5 ek) burgonyapehely vagy burgonyapüré- por
  • 1,75 dl kefir
  • 2 dl langyos víz
  • 4 ek olaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek ecet)
  • 1,5 csapott tk tengeri só
  • 1 tk cukor
A tetejére:
  • szezám- és lenmag, darálatlan mákszemek

Elkészítése:
  1. A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe pakoljuk, s kb. 20 perc alatt szép sima tésztát dagasztatunk vele. (Kenyérsütő hiányában kézzel vagy dagasztókaros mixerrel is lehet dolgozni. A lényeg, hogy alaposan ki legyen dolgozva a tészta.)
  2. Hagyjuk duplájára kelni.
  3. Enyhén lisztezett felületen kissé gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 6 egyenlő részre. Formázzunk belőle cipókat, majd nyújtsuk kör alakúra. Formázzuk meg őket. (Formázáshoz segítség itt.)
  4. Fejtetőre fordítva fektessük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Vagyis, ami a 4. kis képen felül van, az lesz a bagettünk alja. Széleit nem kell behajtani, mert a második kelesztés és a sütés során nyerik el majd végleges formájukat. 
  5. Tetejüket vagdossuk be pengével néhány helyen, majd letakarva hagyjuk ismét duplájára kelni.
  6. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. A bagetteket spricceljük le alaposan vízzel, hogy sülés közben sok gőz keletkezzen. Tetejüket szórjuk meg a magokkal, dogjuk a sütőbe.
  8. 180 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sülnek.

    5 megjegyzés:

    1. Nagyon szép és biztosan finom is. Kérdésem: ugye kihagyható a burgonyapüré pehely vagy por? Írtózom az ilyesmitől.

      Vera

      VálaszTörlés
    2. Anazar: köszi!:)

      Vera: persze, kihagyható, a tömegét pótold liszttel, aztán minden mehet tovább a leírtak szerint.

      VálaszTörlés
    3. Nagyon szép bagetteket sütöttél. Eddig ezek a bagettek tetszenek a legjobban, azok közül, melyekhez "ellátogattam". Látszik, hogy könnyű, de tartalmas, szép a textúrája. Már készülök én is bagettet sütni, ezt a receptet feltétlenül kipróbálom. Én holnap olajbogyós focacciát sütök, grillezünk....

      VálaszTörlés
    4. Alexa Christi nagyon kedves vagy, jól esett a véleményed. Remélem, ha kipróbálod sem csalódsz benne.
      Az a focaccia érdekelne, remélem, postolod majd.
      Egy jó kis grillezést én is simán bevállalnék.:)

      VálaszTörlés