2010. 07. 09.

Málna Semifreddo


Hétvégére kánikulát jósolnak, gondoltam, még időben megosztom veletek az én hűsítő tippemet. Egyszerű, gyümölcsös, frissítő, finom! Ha ma elkészíti valaki, holnap csak elő kell kapni ebéd után, és indulhat is a kényeztetés. 
Fagyigépem nincs, éppen ezért választottam ezt a fajta hűsítő desszertet. Egyszer próbálkoztam fagyit készíteni, de véső és kalapács kellett volna hozzá, hogy meg is lehessen enni.:) Azóta maradok inkább a granitánál vagy a semifreddonál. 
Az általam készített mennyiségből 3 adag lett - egy Mr. P.- nek, egy nekem, egy meg arra az esetre, ha egy nem lenne elég-, így ezt az anyaghányadot írom le.

Hozzávalók 3 személyre:
Az alapkrémhez:
  • 2 kisebb tojás
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 3 ek finom szemcséjű cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín
A gyümölcspüréhez:
  • 30 dkg málna
  • ízlés szerint porcukor

Elkészítése:
  1. Tegyük tűzálló edénybe a tojásokat és a tojássárgát, majd adjuk hozzá a kétféle cukrot. Kicsit legyen édesebb, főleg, ha a gyümölcsöt már nem édesítjük, ugyanis a tejszínhez külön már nem adunk cukrot.
  2. Forró vízzel telt vízfürdőbe állítsuk bele az edényt, majd habverő vagy kézi mixer segítségével verjük addig, míg a színe kifakul, állaga pedig szépen besűrűsödik és krémszerű lesz (ehhez kb. 8 percre van szükség). A hőkezelésnek köszönhetően a tojás már nem lesz nyers, így a Salmonellatól sem kell félni. Persze mindenképp friss tojást használjunk.
  3. A vízfürdőről levéve folyamatos keverés mellett hűtsük ki (kb. 5-8 perc).
  4. A málnát alaposan tisztítsuk meg, pürésítsük. Aki nem szereti az apró magokat, nyugodtan szűrje át az egészet. Ízlés szerint a gyümölcsöt is lehet ízesíteni porcukorral.
  5. A tejszínhabot verjük kemény habbá, majd óvatosan, széles mozdulatokkal adjuk a tojásos krémhez. 
  6. Végül egy spatula segítségével forgassuk bele a gyümölcspépet is. Nem kell teljesen eloszlatni, sávosan a legszebb.
  7. Töltsük a krémet kis tálkákba vagy poharakba, fedjük le őket folpackkal, és mehetnek is a fagyóba. Legalább 6 órát kell a hűvösön eltölteniük, hogy jól megdermedjenek.
  8. Fogyasztás előtt fél órával érdemes kivenni őket, s szobahőmérsékleten, de még jobb, ha a hűtőben hagyjuk őket kissé felengedni.
  9. Az alapkrémet bármilyen más gyümölccsel ízesíthetjük, kevés alkohollal is megbolondíthatjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése