2010. 07. 31.

Quesadillas

Az a jó ebben az ételben, hogy ha tortillád és sajtod van, bármit társíthatsz hozzá, hogy quesadillad legyen. Vagyis nem határol be a recept, inkább gondolkodásra, kísérletezésre ösztönöz.
A qusedilla amúgy egy mexikói étel, ami hagyományosan két tortilla közötti - vagy egy félbe hajtott tortilla közé rejtett - sajtos töltelékből áll, amit addig sütnek, míg a sajt meg nem olvad. Gyakran kínálnak mellé különféle szószokat, hagymát, hogy feldobják a sajt ízét. Aztán persze megjelentek a továbbfejlesztett változatok. Nálam most kétféle variációban készült: az egyik húsosan, a másik húsmentesen, némi mediterrán beütéssel. Szószt most nem csináltam mellé, de simán tejföllel, valamilyen salsával vagy guacamoléval is nagyon finom.

Ezt az ételt is nevezem a 36. VKF! fordulóra!



Quesadilla cukkinivel, olívabogyóval és sajttal

Hozzávalók:
  • 1 tk olíva olaj
  • 1 közepes fej lila hagyma, aprítva
  • 2 duci gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 csésze kisebb kockákra vágott cukkini
  • só, bors, oregánó
  • 20 dkg füstölt sajt
  • mozzarella
  • 1-2 paradicsom, darabolva
  • 1 marék magozott olívabogyó, karikázva
Elkészítése:
  1. Hevítsük fel az olajat, futtassuk át rajta a lila hagymát, majd a fokhagymát. Dobjuk rá a cukkinikockákat, és magas lángon süssük addig, míg elkezd pirulni. Tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, ízesítsük oregánóval.
  2. Egy serpenyőt hevítsünk fel szárazon, süssük meg benne a tortilla kenyereket.
  3. Egy tortillát alaposan szórjunk meg füstölt sajttal, majd szórjunk rá a cukkinis töltelékből, majd a paradicsomból, olívabogyóból és végül a mozzarellából. Fedjük le egy másik tortillával. (Úgy is lehet csinálni, hogy a lepénykenyér egyik felét szórjuk meg a töltelékkel, aztán ráhajtjuk a másik felét, és így sütjük meg.)
  4. Az előbb használt serpenyőben zsiradék nélkül, magas lángon süssük addig, míg a sajt láthatóan meg nem olvad benne, s meg nem pirul a teteje. Óvatosan fordítsuk át, s süssük aranybarnára a másik oldalát is.

A húsos quesadillahoz a töltött padlizsán készítésekor maradt ragut használtam fel. A tortillákat megszórtam füstölt sajttal, erre jött a húsos ragu, aztán ezt is megszórtam a hagymás cukkinivel, tetejére pedig jött a mozzarella. A fent leírtak szerint sütöttem ezt is.


Tálalás előtt negyedeltem a töltött lepényeket, s azon melegében megettük őket.

2 megjegyzés:

  1. Kérlek, szolgáld ki magad! A felső szelet egészen ropogós lett.:)

    VálaszTörlés