2010. 07. 25.

Ribizlis csiga


Szombaton végre kiélhettem magam a konyhában. A nagy lelkesedésnek volt azért hátulütője is, még pedig egy adag gyümölcsös kenyér totális megsemmisülése. Sebaj, megoldottam.
Tegnap reggel 40 dkg lisztből készítettem kenyértésztát a fent említett recepthez. Menet közben eszembe jutott, hogy jobb lenne megfelezni és kétféle variációt készíteni, így tetszés szerint lehet válogatni. Így született meg ez a ribizlis csiga. Nagyon gyorsan megvan, és igazán finom, gyümölcsös. Mivel egyben sültek a csigák, a végeredményről eszembe jutott, hogy akár  aranygaluska is lehetne belőle, ribizlisen, természetesen vaníliasodóval. Legközelebb úgy készítem. Persze külön is meg lehet sütni a mindenfelé tekeredő csigákat, pl. egy mufinnsütő lyukaiba fektetve.
A tészta teljesen megegyezik a gyümölcsös kenyérnél leírtakkal, a töltelék viszont egészen más.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 200 g liszt (fele lehet Graham- liszt)
  • 35 g őrölt dió
  • 1,5 dl langyos víz vagy tej (az étel édes jellege miatt én tejet használtam)
  • fél tasak (=3,5 g) szárított élesztő vagy 10 g friss élesztő
  • 1 ek barna cukor
  • 1/4 tk só
A töltelékhez:
  • 3-4 marék ribizli
  • 1 marék dió, darálva
  • 2 marék kókuszreszelék
  • 2 ek barnacukor
  • kevés olvasztott vaj


    Elkészítése:
    1. A kenyér hozzávalóiból - kézzel vagy géppel - gyúrjunk puha, de nem ragacsos tésztát. 20 percig hagyjuk pihenni. Ha friss élesztővel dolgozunk, azt érdemes előbb felfuttatni.
    2. A tésztát kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra, emilyen vékonyra csak tudjuk. 
    3. Kenjük meg olvasztott vajjal. Képzeletben osszuk fel két egyenlő részre. Egyik felét szórjuk meg a darált dióval, másik felét a kókuszreszelékkel. Hintsük meg cukorral, majd potyogtassuk rá a ribizliszemeket. Kissé nyomkodjuk bele óvatosan a tölteléket a tésztába, majd szorosan tekerjük fel.
    4. Vágjunk a rúdból kb. 2 ujjnyi vastag szeleteket, majd fektessük vajjal kikent sütőlemezre, esetleg külön- külön muffinsütő mélyedéseibe. Tetejüket kenjük meg a maradék olvasztott vajjal.
    5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Várjuk meg, míg a csigák kissé megemelkednek, aztán mehetnek a sütőbe. Süssük őket aranybarnára (kb. 30-40 parc).
    6. Sütőből kivéve locsoljuk meg kevés tejjel a tetejüket, vagy takarjuk le tiszta konyharuhával, hogy visszapuhuljanak.
    7. Tartalmas, finom, reggelinek, uzsonnának kiváló, vagy a fent említett módon ribizlis aranygaluskát is készíthetünk belőle.

    4 megjegyzés:

    1. Te jóóó ég! Nagyon finom lehet :-)!!!

      VálaszTörlés
    2. Fantasztikus! Még a tésztájában is van dió!

      Nagggggyon kreatív vagy - és ez nekünk jó :-)))

      VálaszTörlés
    3. Belly, köszi!

      @ndre@, nagyon is az volt, ezt az üres tál is bizonyítja.

      Viki, Mr. P. is hasonló véleményen van, és ha nektek jó, akkor nekem is jó.:)

      VálaszTörlés