2010. 07. 06.

Tejberizs meggyszósszal


Aki gyerekkorában a menzán evett utoljára tejberizst, most sürgősen felejtse el azt az élményt, gyűrje le a lelki megrázkódtatást, s próbálkozzon vele újra. Garantálom, hogy az otthon elkészített finomság kanalazása közben eszébe sem fog jutni a korábbi szörnyű élmény.
Mr. P. is az előbb említett cipőben járt, egészen tegnapig. Mikor megkérdeztem tőle, hogy szereti- e a tejberizst, fintorgott egyet és rávágta, hogy nem. Mire az evés részéhez értünk, már szerette és jóízűen emelgette a szájához a kanalat.
Az édes, krémes tejberizs remek kiegészítője ízben és színben is a pirospozsgás, savanykás meggy, de a tejberizsnek megvan az a nagy előnye, hogy bármilyen gyümölccsel - sőt, még önmagában is - finom, feltéve, hogy jól van elkészítve.

Hozzávalók 2 személyre:
A tejberizshez:
  • 7 dkg rizs
  • 1 dl víz
  • csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk zselatin
  • 3 ek cukor (a rizs legyen picit édesebb, így a tejszínhez már nem kell külön cukrot adni)
  • 1 tk vaníliás cukor
A meggyszószhoz:
  • 3 marék kimagozott meggy
  • fél dl víz
  • 1 ek barna cukor
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 2 ek víz

Elkészítése:
  1. A tejberizshez forraljuk fel a vizet, öntsük a kimért rizsre, adjunk hozzá csipetnyi sót, majd lefedve, kis lángon pároljuk addig, míg fel nem szívja a vizet.
  2. Közben forraljuk fel a tejet is, majd öntsük a rizsre, dobjuk rá a vajat is, s pároljuk tovább az egészet, továbbra is fedő alatt, alacsony hőfokon, egészen addig, míg el nem fő a leve (kb. 15 perc).
  3. Tűzről levéve ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral.
  4. Fedővel a tetején hagyjuk kihűlni. A fedőt ne emelgessük, mert akkor kiszökik alóla a vízpára, s a rizsünk nem fog már puhulni.
  5. Amíg a rizs hűl, készítsük el a meggyszószt. A kimagozott meggyet fél dl vízzel és 1 ek barna cukorral kezdjük el magas lángon főzni, mintha dzsemet készítenénk. Ha kissé megpuhultak a gyümölcsök, keverjünk el 1 tk étkezési keményítőt 2 ek hideg vízzel, s ezzel sűrítsük be a meggyszósz levét. Tűzről levéve hagyjuk ezt is hűlni.
  6. Ha a rizs és a meggy is langyosra hűlt. jöhet a tejszínes rész. Fél dl tejszínt melegítsünk fel, oldjunk fel benne 1 tk zselatint. A többi tejszínt verjük kemény habbá.
  7. A langyossá hűlt zselatinos tejszínt keverjük hozzá a rizshez, majd apránként adjuk hozzá a tejszínhabot is.
  8. Két poharat készítsünk elő, majd rétegezzük a rizst a meggyszósszal. 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy jól megdermedjen.


Nálam kicsit kevés lett a meggy, így nem látszanak szépen a rétegek. Persze ez sem akkora probléma, így legalább kanalazás közben jön a meglepetés.:)
Mr. P. minden fázisban előkóstolt, hogy biztosan finom lesz- e a végeredmény. Eme koprodukció tökéletes eredménye lett a képen látható 'termék'. Nem is vártam ki a két órás hűtést. Fél órára bevágtam a poharakat a fagyóba, hogy jól áthűljenek, aztán még 20 percet adtam nekik a hűtőben. Kivételtől számított 2 percen belül már a poharak is el voltak mosva.:D

2 megjegyzés:

  1. Imadom a tejberizst, de en mindig melegen :) jol neznek ki!

    VálaszTörlés
  2. Köszi!
    Én melegen és hidegen is imádom.:)

    VálaszTörlés