2010. 07. 29.

Töltött padlizsán- két forma, egy íz

A látványosabb variáció

A tegnapi cukkinis húsmentes ebéd húsos párja volt ez a töltött padlizsán. Egyszerű alapanyagokból készült, mégis nagyon finom és laktató lett. Török ihletésűnek mondanám, ezért úgy gondoltam, benevezem az aktuális VKF! fordulóra - immáron a 36.- ra, ami a Világjáró fazék elnevezést viseli, becses kitalálója pedig Sedith, a Kalandok a konyhában blog szerzője.
A két forma csak saját kíváncsiságomból kifolyólag készült. Nekem mindkettő tetszett, ti meg válasszatok nyugodtan, melyik a szimpatikusabb.:)

Az egyszerűbb variáció

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 padlizsán
  • fél kg darált hús
  • 4-5 érett, paradicsom ízű paradicsom
  • kevés sűrített paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva
  • 2 duci gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 ek olíva olaj
  • só, bors, chili
Elkészítése:
  1. A paradicsomok alsó végén ejtsünk x- alakban bemetszést, majd néhány másodpercre merítsük őket forró vízbe vagy zsiradékba, így gyorsan ledobják a héjukat. Vágjuk fel őket nagyobb darabokra.
  2. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, futtassuk át rajta az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük, majd süssük fehéredésig.
  3. Dobjuk rá az előkészített paradicsomot, majd öntsük nyakon kevés (1 kisebb doboznyi) sűrített paradicsommal. Hagyjuk közepes lángon rotyogni, míg a paradicsom szét nem fő. Ízesítsük után, ha szükséges. Ha túl savasnak éreznénk a paradicsomot, kevés tejjel lágyítsunk az ízén.
  4. A padlizsánok két kesernyés végét vágjuk le, ezután válasszuk ki a nekünk tetsző elkészítési módot.
  5. egyszerűbb variáció: Hosszában osszuk őket 2-2 fél darabra. Közepüket vájjuk ki úgy, hogy körben kb. 1 cm vastag hús maradjon. A padlizsánok üregeit töltsük meg a húsos raguval, majd tegyük őket enyhén kiolajozott jénaiba.
  6. látványosabb variáció: Hosszában szeleteljük fel fél cm vastagságúra a padlizsánokat. Kissé sózzuk be őket, hagyjuk állni 10 percig. Óvatosan nyomkodjuk ki a szeletekből a levet. Hevítsünk fel kevés olajat egy teflon serpenyőben, majd kisebb adagokban, magas hőfokon süssük barnára a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Ezután 1-1 teáskanálnyi húsos tölteléket kanalazzunk a szeletek egyik végére, majd tekerjük fel, és állítsuk őket enyhén olajozott jénaiba.
  7. A sütési hőfok és a sütés időtartama mindkét módnál azonos: 180 fokon, kb. 30 perc alatt szépen megsülnek.
Nekem nem hiányzott mellé köret, elég volt maga a zöldség, de aki igényli, nyugodtan kínáljon mellé kenyérfélét, burgonyát, esetleg rizst. Sőt, ehhez is jól passzol a kissé savanykás, krémszerű török joghurt.

2 megjegyzés:

  1. Ötletes a kétféle módon szervírozás felvetése. Sok ételt lehet változatosan asztalra adni, ha úgy tetszik, hétköznapiasan, ha meg jobban készülünk, ki akarunk tenni magunkért, hát kicsit feltuningolva :)

    üdvözöl trendo a Gastrodamus blogból

    VálaszTörlés
  2. Trendo, teljesen egyetértek veled, és örülök, hogy benéztél hozzám.:)

    VálaszTörlés