2010. 08. 10.

Egyszerű szilvás sütemény


A hétköznapi név egy egyszerű, de nagyon finom sütit takar. Az összetevők is egyszerűek, de ez semmit sem von le a végeredmény értékéből.
A kellemes, enyhén citromos íz és a puha, vajas- joghurtos tészta nagyon jól harmonizál a szilva savanykás ízével. Ez amolyan strandra, kirándulásra vagy piknikre is vihető sütemény, de megállja a helyét egy csésze ötórai tea vagy kávé mellett is.

Pacman is felfalna egy szeletet:)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 és 1/2 csésze liszt (fele lehet Graham- liszt is)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3/4 csésze barna cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 150 g vaj
  • 3 nagy tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g natúr joghurt (vagy tejföl)
    A tetejére:
    • 4-5 szem szilva
    • 1 tk étkezési keményítő (vagy 1 ek liszt)
    • porcukor a szóráshoz
    Megjegyzés: 1 csésze= 2,4 dl.
      Elkészítése:
      1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
      2. Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
      3. A puha vajat robotgép segítségével keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a joghurtot.
      4. A vajas masszához apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket is, és keverjük simára az egészet.
      5. Vajazzunk ki alaposan egy kb. 24 cm- es formát. Öntsük bele a masszát, spatulával vagy vastag pengéjű késsel simítsuk el a tetejét.
      6. A megmosott, kimagozott szilvákat vágjuk 8 cikkre, keverjük össze a keményítővel vagy a liszttel, ez majd megakadályozza, hogy lesüllyedjenek a tészta aljára. Szórjuk rá a szilvát a masszára, kicsit esetleg bele is nyomhatjuk, de nem kell nagyon, mert a szódabikarbónától a tészta még úgyis emelkedni fog.
      7. Süssük 30 percig, amíg szépen megbarnul a tészta, majd takarjuk le a tetejét fóliával, és ugyanazon a hőfokon (180 fok) süssük még 40 percig, illetve tűpróbáig.
      8. A formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral bőven megszórva kínáljuk.

      6 megjegyzés:

      1. Bianka: ezzel én is egyetértek!:)

        VálaszTörlés
      2. Látom szilvából nincs hiányod! Jók a receptek

        VálaszTörlés
      3. Szia Dia!
        Szilva akad bőven, és szerencsére még egy darabig ez így is marad.:) Vannak még ötleteim, amiket ki szeretnék próbálni, remélem, mindenki talál majd kedvére valót.

        VálaszTörlés