2010. 08. 05.

Krémes szilváslepény


Végre, megértek az első csodaszép szilvák nálunk is. Imádom ezt a gyümölcsöt, annyi mindent lehet belőle készíteni, vagy csak magában megeszegetni egy pohár hideg tej társaságában.
A héten kaptunk ajándékba kevert szilvás sütit, ezért úgy gondoltam, én inkább valami krémeset sütök belőle. Az alábbi recept igazából cseresznyés lenne, de szerintem szilvásan is nagyon finom, sőt!

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 20 dkg sima liszt
  • 10 dkg Graham- liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só
A krémhez:
  • fél l tej
  • 3 ek étkezési keményítő (vagy 1 cs vanília ízű pudingpor)
  • 6-8 ek cukor
  • 2 tk vaníliás cukor (a pudingporhoz nem kell)
A töltelékhez:
  • kb. fél kg szilva
  • 1 ek barna cukor
A tetejére:
  • sárgabarck lekvár
vagy
  • porcukor
Elkészítése:
  1. Először a keményítőből (vagy pudingporból), kétféle cukorból, tejből a szokásos módon készítsünk pudingot, néha megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. Picit legyen édesebb a krém, mert a szilva megsülve kissé savanykás.
  2. A langyos tejbe keverjük bele az 1 ek cukrot, majd futtassuk fel benne az élesztőt, s a többi hozzávalóval együtt dagasszunk lágy tésztát  (kézzel vagy géppel). Meleg helyen kelesszük duplájára (kb. fél óra).
  3. A szilvákat alaposan mossuk és szárítsuk meg, magjukat távolítsuk el. Keverjük össze 1 ek barnacukorral, és felhasználásig tegyük félre.
  4. A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki az egyiket jó vékonyra, majd fektessük egy előzőleg vajjal jól kikent tepsibe úgy, hogy az oldalakat is fedje. Simítsuk rá a krémet, majd - magházukkal felfelé- nyomkodjuk bele a szilvákat. Borítsuk be a másik kinyújtott tésztalappal, a széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy sülés közben magába zárja a tölteléket. Tetejét óvatosan szúrkáljuk meg villával. 
  5. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 50-60 percig. Ha a teteje hirtelen sülne, takarjuk le alufóliával, s így süssük tovább.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni a lepényt, majd kenjük le a tetejét meleg sárgabarack lekvárral, vagy szórjuk meg porcukorral tálalás előtt.


A széleit még melegen le kellett vágnom, nem bírtunk vele várni. Már az egy órás sütési idő is szenvedés volt, olyan finoman illatozott a süti. 
Másnap is nagyon finom, puha a tésztája, de célszerű fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó dobozban tárolni.
Reggelire, egy pohár tejjel fenséges!

8 megjegyzés:

  1. Remekül néz ki, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Guszta kis süti, biztos jó omlós a tésztája. A tányérkészleted is nagyon csini, már a gombócoknál is kifigyeltem. :)

    VálaszTörlés
  3. Melinda: még van belőle pár szelet, ha gondolod.

    Pixie köszi! Ez nem egy egész készlet, csupán néhány darab van belőle, kilós vásáron vettem.:)

    VálaszTörlés
  4. Mennyire szép a fotód...

    A süti ízét meg elképzeltem, tavaly hasonlót sütöttem meggyel :-) Elhiszem, hogy nem bírtatok magatokkal meg a teljes kihűléssel :-))

    VálaszTörlés
  5. Szívesen megkóstolnám, biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Komolyan mondom, nagyon finom volt. Az édes krém, a savanykás szilva, a puha, kellemesen citromos kelt tészta hihetetlenül jó együtt.

    Viki, köszi, pedig nagyon sietősen készült.:) Cseresznyésen már próbáltam, hát az is valami mennyei, de nálam a szilvás az igazi!

    Jutka, ha lenne még belőle, szívesen megkínálnálak, de nagyon kelendő volt, a tepsi már rég üres.

    VálaszTörlés
  7. A szilva is vírusként söpör végig Mindenkinél, mint a barackos gombóc :-)
    Mindenféle szilvássüti készítésre kész vagyok!
    Szívesen megkóstolnám ezt is!

    VálaszTörlés
  8. Dia, hát igen, mindig az van terítéken, aminek szezonja van.:) Most a szilva a soros, s mivel imádom, amit csak lehet, készítek belőle.
    Szívesen megkínálnálak, de ahhoz először újra kell gyártanom.:P

    VálaszTörlés