2010. 08. 06.

Szilvás gombóc túróköntösben


Mondtam már, hogy imádom a szilvát? Talán igen, de ha mégsem, a bejegyzésekből ki fog derülni: tegnap krémes szilváslepény, ma gombóc. Most van szezonja, s amit csak lehet belőle készíteni, igyekszem kipróbálni. Most a gombóc van terítéken. Hétvégén ismét haza utazunk, így a hűtő ürítése volt a cél. Maradt egy csomag túróm, kidobni nem szerettem volna, így inkább felhasználtam, és ebből csináltam tésztát a szilvás gombóchoz. Az ötletet a túrógombóc adta, de mivel rengeteg szilvánk van, és imádom, nem lehetett kihagyni.
Mielőtt azt hinné bárki, hogy mi egész héten gombócot eszünk csak, jelezném, hogy:
1. mi nem bánnánk,
2. a múltkori barackos gombóc múlt héten készült, csak most került ide is fel.



Hozzávalók 8 db gombóchoz:
A tésztához:
  • 250 g félzsíros túró
  • 3 ek Graham- liszt
  • 4 ek sima liszt
  • 1 ek kukoricadara
  • 1 tojás
  • 1 tk vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
A töltelékhez és a hempergetéshez:
  • 8 kisebb szem szilva
  • zsemlemorzsa
  • barna cukor
  • fahéj (opcionális)
Elkészítése:
  1. Teljesen hasonszőrű, mint a barackos gombóc. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (ne legyen se túl puha, se túl kemény), szükség esetén lisztet tehetünk még hozzá. A dara segít majd a túró nedvességtartalmát megkötni, így nem vizesedik el a tészta, rugalmas marad, könnyű lesz vele dolgozni.
  2. Azonnal el lehet készíteni a gombócokat, de nálam most egy éjszakát állt a tészta a hűtőben, fóliába csomagolva. Nem ártott neki.
  3. A szilvákat kimagozzuk, magjuk helyére 1 tk barna cukrot vagy 1 kockacukrot teszünk.
  4. Innentől kezdve a gombóc készítésének folyamata megegyezik a barackos gombócnál leírtakkal, annyi különbséggel, hogy a második forrástól számítva elég kb. 5-7 percig főzni (a gombócok nagyságához mérten).
  5. Tálalásnál ízlés szerint megszórhatjuk fahéjas porcukorral.
Ha nagyobb adagot készítünk belőle, és nem szeretnénk nagy mennyiségű túrót elhasználni, adjunk hozzá több tojást (vagy csak sárgáját), és növeljük a liszt arányát. Persze igazán finom tésztát magasabb túróhányaddal érhetünk el.

    6 megjegyzés:

    1. Ez is pont olyan szép, mint a barackosod.:) Jó az a fotó középen fehér gombóccal. Ügyes vagy!

      VálaszTörlés
    2. HŰŰŰŰ ez igen, nagyon kemény. Kedvenc ételem, megbírok enni belőle vagy 10 egyszerre :)))
      A második kép émelyítő

      VálaszTörlés
    3. Bianka: 10 egyszerre az tényleg szép teljesítmény, én 4- nél általában kidőlök, és utána már csak a szemem kívánja.:)

      VálaszTörlés
    4. Nekem nagyon bejött a túró- szilva páros, ezért is ajánlom nektek.:)

      VálaszTörlés