2010. 09. 21.

A kép megtévesztő lehet!


A hétvégi ebédet általában fejben alaposan megtervezem. Ez azért is jó, mert egyrészt belekalkulálom, hogy mi van itthon, mit kell gyorsan feldolgozni, másrészt ha hiányosak a hozzávalók, még időben be tudok szerezni mindent.
A fentiek alapján roppant megfontolt háziasszonynak tűnhetek, de az igazság az, hogy a kezdeti ötlet a kivitelezés folyamán gyakran más formát ölt, vagyis nem mindig alakul papírforma szerint a dolog. Én ilyen vagyok: kalandozok az ízek és a pillanatnyi hóbortok között. Viszont ételt kidobni nem szeretek, így az esetleges maradékok gyakran átlényegülnek.
Jelen esetben egy adag polentával (vagy puliszkával) történt ez. Megterveztem mit főzök, mellé pedig a polenta (puliszka) lett volna a köret. Változott a főétel, de a polentát már előre elkészítettem, tepsibe simítva várta, hogy történjen vele valami. Gazdagon volt ízesítve tejjel, húslevessel, sajttal, szóval finom lett. A gyorsaság és az újrahasznosítás jegyében ez készült belőle:



Polentaropogós

Hozzávalók:
  • 1 csésze kukoricadara
  • 1 csésze tej
  • 1 csésze zöldségalaplé (leveskockából is el lehet készíteni)
  • 1/4 csésze reszelt sajt (valamilyen karakteresebb ízűt válasszunk, pl. parmezánt, ementálit, cheddar)
  • kevés zsír és olaj
Elkészítése:
  1. Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki kevés zsírral (olaj is lehet, de a zsír jobb ízt ad neki).
  2. A tejet és a zöldségalaplét forraljuk fel. Apránként, állandó keverés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Főzzük addig, míg a dara megpuhul, persze menet közben bőszen kevergessük, nehogy odakapjon.
  3. Tűzről levéve keverjük bele a sajtot, sózzuk ízlés szerint. Vegyük figyelembe a leveskocka és a sajt sósságát!
  4. Az előkészített tepsibe simítsuk el a polentát, hagyjuk kihűlni, utána tegyük 1-2 órára (vagy éjszakára) hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
  5. Vágjunk vékony csíkokat belőle, majd azokból sültkrumpli nagyságú hasábokat. Fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket kenjük meg olvasztott zsír és olaj keverékével.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük ropogós aranybarnára, kb. 30 perc alatt.
  7. Melegen isteniek. Kiérződik a sajtos íz, formára meg olyan, mintha sültkrumplit majszolna az ember, csak nem tocsog az olajban. Jó kis ropogtatnivaló, főleg valamilyen finom mártogatóssal, vagy ketchuppal.
  8. Persze formázhatjuk máshogy is, pl. különféle alakú kiszúrókkal, esetleg vághatjuk három- vagy négyszög alakúra. Jó móka, és gyönyörű színű, változatos köretet vagy falatkát varázsolhatunk belőle.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon kreatív vagy!:-)Finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Hű ez valami csodás ötlet én is sültkrumplinak néztem :)))

    VálaszTörlés
  3. Hát ez nagyon jópofa! :) Micsoda ötleteid vannak!? És a fotó is nagyon tutkó lett, bár ez nálad szakmai ártalom. :D

    VálaszTörlés
  4. Bizony a konyhában ugyanúgy megkívántatik a kreativitás, a helyzetfelismerés, a gyors döntés, mint a gazdaságpolitikában. Ha vezetőink megtanulnának a háziasszonyok eszével gondolkodni, kevesebb lenne mindjárt a pocsékolás, pénzszórás, az energiák elfecsérlése.:)

    VálaszTörlés
  5. Mekkora királyság!

    Ötlet megvesz :-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek! Mondtam én, hogy a kép megtévesztő lehet.:)

    Pixie: üdv itt nálam! Bárcsak szakmai ártalom lenne, az még odébb van.:P

    Trendo: micsoda igazságot írtál! Háziasszonyokat a parlamentbe!:D

    Viki: az ötlet el nem adó, csak kipróbálásra ingyenesen kölcsönvehető. Persze csak saját felelősségre!

    VálaszTörlés
  7. Olyan régen jöttél már!Hiányzol nagyon!!!

    VálaszTörlés