2010. 09. 01.

Őszindító pite- avagy nyárból a télbe


A cím azt hiszem jól tükrözi a jelenlegi időjárási paradoxont. Egyik nap még közel 30 fok, égető napsugárzás, aztán meg 12 fok, néhol meg havazás. Most akkor globális felmelegedés vagy globális lehűlés van? És hová tűnnek az évszakok?
Kezdem azt hinni, hogy lassan már csak a naptárból lehet tudni, milyen hónapot is írunk. Átmenet nélkül jönnek az évszakok, s eltűnnek azok a közhelyek, hogy a nyár nagyon meleg, kevés esővel, a tél meg hideg, sok hóval, a fűtési szezon pedig tavasszal véget ér.
Ilyesmi gondolatok jutottak eszembe, ahogy a naptárt szeptember hónaphoz fordítottam. A másik gondolatom meg az volt, hogy ilyenkor - sok-sok éven át - kissé izgatottam, némi gyomorideggel, cseppnyi várakozással újra kezdődött a tanítás. Nem szerettem. És talán pont ez miatt az őszt sem. De most, hogy nekem már nem csengetnek be, némiképp megszépült emlékekkel a szívemben gondolok azokra, akinek igen. Főleg nekik ajánlom a következő receptet, hogy könnyebb legyen elviselniük, hogy itt az ősz és az iskolakezdés.

A pite számomra a gyümölcsös sütemények királynője. Számtalan formában készült már nálam (itt vagy itt), de az alaptészta mindig ugyanaz. Ha az ember rátalál a tökéletes tésztára, már csak a tölteléket kell kiválasztani, és kész is a csodás pite.


Őszindító pite




Hozzávalók:
  • 1 adag pitetészta
  • 50 dkg alma
  • 50 dkg körte
  • ízlés szerint cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1/2 tk fahéj
Valamint:
  • kevés zsemlemorzsa vagy búzadara a töltelék alá
  • tojás a lekenéshez
Elkészítése:
  1. A leírtak alapján készítsük el a pitetésztát. Amíg pihen, készen lesz a töltelék is.
  2. A meghámozott almákat (frissen szedett gyümölcsnél nem fontos a hámozás) reszeljük le nagylyukú reszelőn, majd kissé nyomkodjuk ki a levét. A hámozott körték magházát távolítsuk el, majd vágjuk őket kisebb darabokra. Tegyük nagyobb edénybe a gyümölcsöket, majd pároljuk őket 10 percig. Ízesítsük tetszés szerint a kétféle cukorral, fahéjjal, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Közben kinyújthatjuk a tésztát. Kicsivel több, mint felét nyújtsuk vékonyra, béleljünk ki vele egy piteformát úgy, hogy a széleit is fedje a tészta, kicsit lógjon is túl rajta. Hintsük be vékonyan zsemlemorzsával vagy búzadarával, ez majd felszívja a gyümölcsök levét sülés közben.
  4. Töltsük bele a tölteléket, tetjére nyújtsuk ki a maradék tésztát. A széli részeket nyomkodjuk össze, esetleg ujjunkkal vagy villával mintázhatjuk is. (Még mielőtt befednénk a tölteléket, a tésztánkból különféle mintákat is szúrhatunk ki, így azokon keresztül tud távozni a gőz, és mutatós is lesz; ilyenkor nem kell már megszúrkálni.)
  5. Villával szúrkáljuk meg, felvert tojással kenjük le a tetejét. 
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz (kb. 50 perc). A formában hagyjuk teljesen kihűlni, így könnyen lehet majd szeletelni.
  7. Természetesen hagyományos, négyszögletes formában, tepsiben sütve is el lehet készíteni. Ez az adag egy közepes tepsinyi mennyiségre elegendő.

3 megjegyzés:

  1. Jaj ne már vége a nyárnak :(
    De legalább a süti isteni

    VálaszTörlés
  2. Imádom! A hidegtől meg borzongok. Nem csak azért, mert fázok, hanem úúúúúúúúúútálom!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is nagy kedvenc, minden formában. A körte nagyon feldobta.

    Dia: ha tél nem lenne, lehet, hogy nem is élveznéd a nyarat és a meleget.
    Az őszben meg szép tud lenni a sok színes levél, a termények, és még a nap is, ha megmutatja magát, mert egész más a fénye, mint nyáron. A téli hideget meg feledteti a hóesés és az esti fények.:)

    VálaszTörlés