2010. 09. 14.

Sajtos- gombás falatkák- VKF!37.


Nincs is annál jobb, mint amikor egy asztal körül mindenki egy falatért nyúl. Ha elég sokat készítünk az alábbi étvágygerjesztőből, mindenkinek saját falat jut, és nem egy darabon kell veszekedni.:)
Vendégvárónak, partiételnek, étvágygerjesztőnek egyaránt kitűnő. Olyan, mint egy quiche (kís), csak tészta nélkül, ráadásul hipp- hopp össze lehet dobni, így marad idő az igazán fontos dolgokra.

Hozzávalók kb. 25 db- hoz:
  • 250 g gomba (nálam most erdei gombák keveréke, többségében vargánya)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kevés vaj vagy olíva olaj
  • 1 közepes zöld paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db tojás, enyhén felverve
  • 100 g reszelt sajt
  • 250 g cottage cheese (vagy túró)
  • 1/2 csésze (=120 ml) liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • só, kakukkfű, őrölt szerecsendió
Elkészítése:
  1. Az apróra vágott vöröshagymát és a szeletelt gombát pároljuk meg a vajon vagy az olajon. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát és a kis kockákra vágott zöld paprikát is, pároljuk még 2 percig. Hagyjuk kihűlni, az esetleges plusz zsiradékot itassuk le róla.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást a kétféle sajttal (vagy a sajttal és túróval), majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, fűszerezzük ízlés szerint. Keverjük bele az előzőleg elkészített gombát is.
  3. Egy 30x30- as formát kenjünk ki vajjal, simítsuk bele a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 30 percig, illetve tűpróbáig. Az a jó, ha a teteje enyhén megpirul.
  4. Hagyjuk hűlni legalább 10 percig, majd szeleteljük falatnyi kockákra. Tálalásnál díszítsük friss, zsenge kakukkfűvel vagy petrezselyemzölddel.

 

7 megjegyzés:

  1. Csodás kis falatkák, befalnék én is pár falatkát :))))

    VálaszTörlés
  2. Igen, pont így képzeltem el :-DD Mindenki rárabol arra az egy árva falatra :-)

    Még életemben nem ettem vargányát - szégyellős smiley :-) Valahogy be kéne pótolnom...

    VálaszTörlés
  3. Bianka: vegyél nyugodtan a tányérról, ne légy szégyenlős.:)

    Viki: szerintem ideje megkóstolnod a vargányát, de ha pozitív élményt szeretnél, fiatal példánnyal próbálkozz, vagy szárítottal. Megosztó gombafajta, de lehet szeretni.:) Várom a beszámolót!

    Dia: köszi!

    VálaszTörlés
  4. Hű, most látom csak, hogy mit alkottál VKF-re, nagyon tetszik, muszáj kipróbálnom hamarosan! Szuper ötlet!!! :):)

    VálaszTörlés
  5. Mézi: örülök, hogy rátaláltál, és így megtetszett.:)

    VálaszTörlés