2010. 09. 18.

Torta a gombákhoz


Gyorsan összedobtam egy tortát a habcsók gombák mellé/alá, mert irtó kíváncsi voltam, hogy festenek díszként. Szerintetek?
Legközelebb kisebb gombácskákat is gyártok majd, azokból több elfér majd kis helyen.



Kerek erdő torta

Hozzávalók:
A piskótához:
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 4 ek cukor (az egyik lehet vaníliás cukor)
  • 2 ek víz
  • 2+1 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
A megkenéshez:
  • házi rebarbarás ringlólekvár vagy egyéb, savanykás lekvár
A csokikrémhez:
  • 100 g jó minőségű étcsoki
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek vaníliás cukor (ízlés szerint több cukorral is lehet édesíteni)
  • 1 ek amaretto
  • 20 g vaj
A tetejére:
  • 2 dl Hulala (növényi tejszín, tartós habot képez, másnap sem esik össze; a szállítás miatt választottam ezt)
A díszítéshez:

Elkészítése:
  1. Zebramintás piskótát készítünk. (Persze lehet hagyományos piskótát is sütni, annak leírását itt vagy itt megtalálod.) Ehhez először a tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá verjük, aztán mehet hozzá apránként a tojások sárgája és a többi cukor is. Kb. 5 percig verjük, hogy színe elhalványodjon és jó sok levegőbuborék kerüljön a rendszerbe. Hozzáadjuk a 2 ek vízet, és még egy percig keverjük. Fogunk még egy tálat és két egyenlő részre osztjuk a masszát. Az egyikbe beleforgatunk széles, óvatos mozdulatokkal 2 ek lisztet, a másikba - hasonlóan óvatosan - 1 ek kakaóport és 1 ek lisztet. Mindkettőbe teszünk 1-1 azonos méretű kanalat.
  2. Egy kör alakú formát alaposan kivajazunk és lisztezünk, vagy kibélelünk sütőpapírral.
  3. A zebra mintázathoz a forma közepére kanalazunk 1 kanálnyit a sárga krémből, majd annak a közepére 1 kanállal a barnából, és így tovább, amíg van a masszánkból. Nem kenjük vagy folyatjuk szét a krémet, hagyjuk, hogy saját súlyánál fogva terjeszkedjen. A végén láthatóvá válik a minta.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük, kb. 10- 15 percig. Ne nyitogassuk a sütőajtót, amíg nem jön az illata, különben szépen összeesik az egész. Hagyjuk kihűlni.
  5. A csokikrémhez olvasszuk fel vízgőz felett vagy mikróban, alacsony hőfokon a darabolt csokit. Kevés tejszínnel keverjük simára, majd a többi tejszínt is adjuk hozzá. Öntsük keverőtálba, és alaposan habosítsuk ki, mintha habbá vernénk a tejszínt. Menet közben mehet bele az Amaretto és a vaníliás cukor. Addig verjük, míg a krém nem mozdul a fejtetőre fordított tálban. Végül belekeverjük a vajat is, úgy, hogy teljesen egynemű legyen a krémmel.
  6. A kihűlt piskótát kenjük meg alaposan a lekvárral, majd osszuk el rajt a csokikrémet is. Végül jöhet rá a keményre vert Hulala hab, ami előre meg van édesítve. Nem kell teljesen elsimítani, kicsit mintázhatjuk is a habot.
  7. A díszítés tetszőleges, én most megszórtam a torta tetejét kevés kakaóporral, majd az édi habcsók gombákkal díszítettem.
  8. Hűtőben hagytam egy órácskát pihenni, aztán - némi utaztatás után - meg is kóstoltuk.


A puha piskóta, a savanykás lekvárral, a kesernyés csokikrémmel és az édes, könnyed habbal, no meg a vicces gombákkal nagyon jól passzoltak egymáshoz. Pillanatok alatt lett egy ünnepi tortánk.

22 megjegyzés:

  1. Hűűűűűűű, nagyon látványos!

    VálaszTörlés
  2. Jáááááááááááááááj de széééééééééép!

    Hu, de ügyes vagy!:))))

    VálaszTörlés
  3. Hát nem semmi! Nagyon jó ötlet a habcsók gomba:)

    VálaszTörlés
  4. Eszméletlen jó!!! Nagyon tetszik, rendkívül ötletes!!! :D

    VálaszTörlés
  5. Ez egyszerűen gyönyörű! Legszivesebben fejest ugranék bele!

    VálaszTörlés
  6. Szuper ügyes vagy!! Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon aranyosak és kedvesek vagytok. Örülök, hogy nektek is tetszik. Próbáljátok ki bátran, mert nagyon egyszerű, a torta és a gombák is!:)

    VálaszTörlés
  8. Szenzációs ez a torta! Na és a fotók! :)) Nagyon kreatív vagy, nagyon tetszik ez a finomság! :)

    VálaszTörlés
  9. Anazar, Felhőlány: köszi nektek is! Örülök, hogy benéztetek.:)

    VálaszTörlés
  10. Eszméletlen ötletese ezek a gombák, a tortán is!:-))

    VálaszTörlés
  11. Andi: :)
    Nálunk is osztatlan sikert arattak.

    VálaszTörlés
  12. Csak tátom a számat :-)

    Zseniális vagy!

    De miért is csodálkozok???

    VálaszTörlés
  13. Ráadásul az volt a szóellenőrzőm, hogy grate :-DDD

    VálaszTörlés
  14. Nem én voltam, eskü! Égi jel, vagy mi a szösz. :D:D:D

    VálaszTörlés
  15. Chriesi: köszi! Az ízük is nagyon zamatos.:P

    VálaszTörlés