2010. 10. 13.

Káposztával sült oldalas


Végre sikerült oldalast vennem! Ilyenkor, az őszi betakarítási munkálatok idején jobban fogy a hentesnél. Nem is csoda, hiszen finom ételeket lehet készíteni belőle. A csonttal együtt sülő húsnak különösen telt íze van, amit különféle ízesítőkkel (zöldségekkel, fokhagymával) méginkább ki lehet emelni. A szüret vagy a kukoricaszedés idején nálunk is általában laktató húsételek készülnek ebédre, amit lehetőleg kevés macerával meg lehet oldani. Ilyenkor gyakran előkerül a vindőből a lesütött hús, ami szintén oldalasból készül. 
Ezt az ételt akár lesütött húsból is el lehet készíteni, de friss oldalasból is mennyei. A jó levegőn, munka után jobban esik az evés, és aranyat ér minden falat.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 közepes darab csontos oldalas
  • 1 közepes hagyma, aprítva
  • 4 szelet bacon, csíkokra vágva
  • 1 kisebb fej káposzta 8 darabba vágva
  • 2 ek liszt
  • 4,5 dl tej
  • 2 tk olíva olaj
  • só, bors
Elkészítése:
  1. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat. Az oldalast sózzuk, borsozzuk, majd fektessük a forró serpenyőbe. 4-5 percig süssük az egyik oldalát (közben ne mozgassuk, ne nézegessük, hogy jó- e már), aztán fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük aranybarnára. Így egyrészt ízes réteget képezünk a húson, másrészt pedig bezárjuk a finom nedveket a húsba, ami ennek köszönhetően sülés közben sem fog kiszáradni. Szedjük ki a húst egy tányérra.
  2. Tegyük a hús sütésére használt serpenyőbe a bacont, hagyjuk üvegesre sülni, kb. 5 perc alatt. Dobjuk rá a hagymát, enyhén süssük meg, aztán fektessük rá a káposztadarabokat. Kb. 6 perc alatt süssük barnára az egyik felüket, aztán fordítsunk rajtuk, és süssük addig, míg enyhén át nem párolódik a káposzta. (Persze, vastagabb csíkokra is lehet vágni a káposztát, az a lényeg, hogy rusztikus maradjon az egész.) Szórjuk rá a lisztet, hagyjuk, hogy egy kis színt kapjon, aztán öntsük fel a tejjel. Főzzük addig, míg egy kicsit besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal.
  3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  4. Fektessük egy tepsibe az elősütött húst, tegyük mellé a káposztát, majd öntsük nyakon a baconos szósszal. Tegyük előmelegített sütőbe az egészet, kb. 40 perc alatt süssük készre. Félidőben célszerű átforgatni a húst. A tepsit lefedve rövidíthető a sütési idő, de ebben az esetben ne felejtsünk el a végén kicsit rápirítani a tetejére.
  5. Önmagában is tápláló, de héjában sült vagy főtt burgonyával, esetleg ropogós héjú friss kenyérrel az igazi.

19 megjegyzés:

  1. Jaj!Ez merénylet így délidőben!:-)
    Felveszem a listámra, mert annyi finomság készül, hogy el fogom felejteni.:-)

    VálaszTörlés
  2. Nálad is káposzta, nálam is káposzta ;-)))

    Tetszik ez az oldalasos téma!

    VálaszTörlés
  3. Hűazanyja!:)
    Igen, az ilyen munkákhoz kell is a kalória. Én is azért eszem gyakran ilyesmit, mert kifáraszt a sok ülés:)
    A kisütött hús meddig áll el hűtőben, amúgy?

    VálaszTörlés
  4. Tényleg,mostanában olyan nehéz egy jó kis darab oldalast kapni.

    Finom lehet.

    VálaszTörlés
  5. Ezt most rögtön meg tudnám enni :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Poppy!:-)
    Van egy nagyon finom zelleres krumpli saláta recim is.Ha gondolod elküldöm Neked.

    VálaszTörlés
  7. Aztarézfánfütyülőrézangyalát, szuper ötlet! Mentem is a recepttáramba gyorsan! Ha nem lenne túl nagy kérés, és ha lesz valamikor egy kis időd, át tudnád nekem küldeni a finn palacsintád receptjét az emilemre? Nagyon kíváncsi vagyok rá! Köszi előre is! :) Orsi

    VálaszTörlés
  8. Juj ezt nagyon szeretjük, gyakran készítem csak savanyú káposztával. Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  9. Nelli: az említett receptet örömmel venném, szóval küldheted!:)

    Viki: megint jól egymásra szerveződtünk.:D

    Ildy: mivel tej is van benne, két napnál hosszabb ideig nem javasolnám az eltartását. Viszont jó hír, hogy ez a káposzta felmelegítve is isteni.:)

    Belly: szerintem az őszi munkálatok okolhatók az oldalashiányban. Nagyon finom így, káposztával.

    Cs. T.: :)

    Ami: meghiszem azt!

    Mézi: :) Előkeresem a receptet, aztán átküldöm. Emlékeim szerint van benne méz is, úgyhogy abszolút passzol hozzád.

    Bianka: a tej és a savanyú káposzta nem vesznek össze?:D

    VálaszTörlés
  10. Nagyon köszönöm!Szupi, méz s van benne! Írtam neked méz ügyben (árakról) egy kommentet Nálam. Nézz be hozzám, ha van egy kis időd! :)

    VálaszTörlés
  11. Néztem, és köszönöm! Válasz ott.:)

    VálaszTörlés
  12. Ez nagyon fantasztikus! :) Imádom, az oldalas a kedvenc húsom. Meg a dagadó.
    Eszembe juttattad a majdnem legeslegkedvencebb káposztás-húsos ételemet. Hétvégére elkészítem, asszem, régen volt már terítéken. (Toros káposzta)

    VálaszTörlés
  13. Micsoda szuper kaja,igazi emberes!:-))
    Tepsim is van ilyen, de még egyben nem sütöttem, úgyhogy mentve nálam is!:-))

    VálaszTörlés
  14. Duende: a toros káposzta is jó kis testes kaja. Otthon nagy kedvenc, Mr. P. is imádja, de nekem az már sok. Azért majd megnézem, hogy milyen a te verziód, mert Mr. P.- nek szívesen elkészíteném.:)

    Andi: igen, ez amolyan pasikaja. Mr. P. nem válogatós, de mindig felcsillan a szeme, ha némi zsírt is lát a húson.:D
    Próbáld ki, kíváncsian várom a véleményed!

    VálaszTörlés
  15. Andi: én leszek az oldalasok királynője?:P
    Díjat bármikor szívesen elfogadok, és nagyon meg is köszönöm, ha valaki úgy ítéli meg, hogy rászolgáltam.:)

    VálaszTörlés
  16. Hmmm:) Isteni lett, bár nekem a káposzta szétesett (gondolom nem jól vágtam?!), de ezt leszámítva nagyon jó kis recept:)
    Köszönjük a család nevében is:)

    VálaszTörlés
  17. Kedves Névtelen!
    Borzasztóan örülök, hogy sikert arattál vele, és ízlett.:)
    Igen, a káposzta vágásával, forgatásával vigyázni kell, de szerintem, ha szétesik sem lesz nagy baja. Vastagabb csíkokra is lehet vágni, így nem kell vele annyira óvatoskodni.

    VálaszTörlés