2010. 10. 21.

Morzsatetős almáspite sütőtökkel


Nagy piterajongó vagyok, ez már többször is kiderült itt, a blogon. Ismét pitét hoztam, almásat, de kicsit megbolondítva. Az ősz melegségét hordozza ez a csodás pite, színében és ízében egyaránt. Amit az ember annyira szeret az almáspitében (lédús, kissé savanykás ízt adó alma, lágy töltelék, ötvözve kevés tésztával), azt mind megőrzi ez a recept, de a sütőtökkel kiegészítve igazi őszi, ünnepi csemegévé válik. A töltelék még szaftosabb, még lágyabb, és a fenséges íz mellé csodás színvilágot is kap az ember, ha elkészíti ezt a pitét. Ez a süti remek alternatívája lehet a hagyományos almáspitének.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 170 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 db kicsi tojás
  • 2-3 ek jéghideg víz
Az almás töltelékhez:
  • 6 db közepes alma hámozva, vékony szeletekre vágva
  • 30 g cukor (az alma édességétől függően el is hagyható)
  • 2 ek liszt
  • 1 tk citromlé
  • 1/4 tk őrölt fahéj
A sütőtökös töltelékhez:
  • 300 g megsütött sütőtökpüré
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 60 g barna cukor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
A morzsatésztához:
  • 60 g liszt
  • 3 ek cukor
  • 20 g hideg vaj
  • 3 ek durvára vágott dió
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Csak annyi hideg vizet adjunk hozzá (apránként), amivel könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
  2. A vékonyra szeletelt hámozott almákat keverjük össze a citromlével (segít megakadályozni az alma megbarnulását), a cukorral, liszttel és a fahéjjal. Felhasználásig tegyük félre.
  3. A sütőtököt villa segítségével alaposan pürésítsük át. Keverjük habosra a cukrot a tojással, majd adjuk hozzá a sütőtököt és tejszínt. Keverjük egyneműre, fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval (bánjunk vele óvatosan!) és sóval. Ezt is tegyük félre felhasználásig.
  4. A pitetésztát nyújtsuk ki, a sütőforma méretének megfelelően. Számoljunk azzal, hogy a sütőforma széleit is be kell fedni, illetve hagyjuk a tésztát kb. 1 cm- el túllógni a forma peremén. Kézzel finoman nyomkodjuk a formába a tésztát. A túllógó részt hajtsuk vissza, képezzünk belőle peremet. Ha a piteforma széle eleve díszes, fodros, csak nyomkodjuk oda a tésztát. Ha sima peremű a forma, az ujjunkkal vagy csillag alakú kiszúró szélével mintázzuk fodrosra a pite peremét.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  6. Az almás tölteléket egyenletesen terítsük a tésztára, majd öntsük rá a tökös krémet. Tegyük a pitét előmelegített sütőbe, süssük 30 percig.
  7. Közben készítsük el a morzsát a tetejére. Ehhez keverjük össze a lisztet és a cukrot, adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott hideg vajat. Ujjunkkal morzsoljuk össze a kettőt, míg a kívánt morzsás állagot el nem érjük. Nem kell gyúrni! Végül adjuk hozzá a diót is.
  8. A piténket a sütési idő lejártával vegyük ki, szórjuk meg a tetejét a morzsával, majd sütőbe visszatéve süssük további 25 percig.
  9. A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb megoldás, ha egy éjszakát várunk vele. Nehéz feladat, mert nagyon csábító, de jót tesz az ízeknek is a várakozás, másrészt pedig kihűlve a krém megszilárdul, így lesz szépen szeletelhető a pite.

12 megjegyzés:

  1. Omlós, illatos, különleges!
    A szelet süti alatt, tányéralátét van?Annyira aranyos a mintája.:-)

    VálaszTörlés
  2. Szuper és fantasztikusan néz ki! :))

    VálaszTörlés
  3. Wow, nagyon jó párosítás!! És nagyon szép is! Szinte érzem az illatát!

    VálaszTörlés
  4. Oké Csajszi, engem meggyőztél!

    Milyen klassz kontraszt a lágy töltelék meg a ropogós morzsa a tetején - ránézésre (rágondolásra, hihi) imádom!

    Az őszt olyannak szeretem, amilyen ma: hideg van, de szikrázóan süt a nap és kék az ég :-)

    VálaszTörlés
  5. Próbáljátok csak ki, és meglátjátok, hogyan lényegül át a klasszikus almáspite egy még finomabb és izgalmasabb testbe!

    Viki igazad van, ma nagyon szép őszi napunk volt. Jó lenne, ha még egy kicsit ilyen maradna.

    Ez a pite szerintem pont olyan, mint ez a mai napsütéses, őszi színekben pompázó nap. Fenséges illatok terjengtek sülés közben a konyhában. A sütőtökből kellett lopnom egy szeletet, csak úgy elmajszolni, annyira csábító volt.
    Az ízek tökéletesen passzoltak, csak ne kellett volna egy egész éjszakát várni rá, hogy meg lehessen kóstolni.:D

    Nelli: ez csak egy darab anyagmaradék, méteráru boltban vettem párszáz forintért. Nekem is nagyon megtetszett a mintája, olyan kis aranyos. Ha a szélét beszegetném, még akár tányéralátét is lehetne belőle.:)

    VálaszTörlés
  6. Én megkóstoltam, isteni finom és iszonyú jól néz ki, tudom ajánlani Mindenkinek. Köszönöm Ms Poppy!

    VálaszTörlés
  7. Hihi:)) Épp tegnap szereztem be egy ilyen mélyebb piteformát, csak üvegből. Szerintem követlek:)))) Majd kicsit "átgyúrom", úgyis napok óta ötletelek- mi is pitések vagyunk!
    Nagyon jó a kombinációd!

    VálaszTörlés
  8. Nahát, ezt meg mér' nem láttam? Micsoda hozzávalók! Csodás:)

    VálaszTörlés
  9. Berni: köszi! Nagyon jó tesztelő vagy.:P

    Trinity: pitéből sosem elég, de néha jó valamit újítani. Szerintem finom és színes kombináció a sütőtökös almáspite. Kíváncsian várom az átgyúrást!

    Ildy: én beza nem dugtam el.:D A lényeg, hogy ráleltél, nemde?

    VálaszTörlés