2010. 10. 11.

Reggeli gyümölcskenyér almával


A múltkori gyümölcsös kenyeret élesztettem újjá, s mivel az almának van szezonja, egyértelmű volt, hogy ez kerül a kenyértészta tetejére.
Persze, a töltelék itt is variálható, pl. birssel, körtével, dióval, sütőtökkel vagy sárgarépával, kinek mihez van éppen kedve.
Szerintem még mindig ez az egyik legjobb reggeli kenyér a világon!

Nevezném a 38. VKF!- re, melynek témáját Edó álmodta meg.


Hozzávalók:
A kenyérhez:
  • 200 g liszt (fele lehet Graham- liszt)
  • 35 g őrölt dió vagy mandula
  • 1,5 dl langyos víz vagy tej (az étel édes jellege miatt én tejet használtam)
  • 10 g friss élesztő vagy fél csomag szárított élesztő
  • 1 ek barna cukor
  • 1/4 tk só
A töltelékhez:
  • 4-5 ek almadzsem (vagy gyors almazselé*)
  • 3 nagyobb alma magház nélkül vékony szeletekre vágva (friss gyümölcs esetén nem lényeges meghámozni, sőt, direkt jól mutat, ha eltérő  színű almákat használunk)
A tetejére:
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
*Gyors almazselé elkészítése: hámozzunk meg és reszeljünk le 3 almát, adjunk hozzá 1 csapott ek barna cukrot, 1 tk vaníliás cukrot, 1 ek étkezési keményítőt (esetleg vaníliás pudingport). Keverjük jól össze, aztán tegyük mikróba, 850 W- ra, 1,5 percre. Kivéve keverjük meg ismét, aztán még 1 percre mehet a mikróba. Felhasználás előtt kicsit hagyjuk hűlni.

Elkészítése:
  1. A kenyér hozzávalóiból - kézzel vagy géppel - gyúrjunk puha, de nem ragacsos tésztát. 20 percig hagyjuk pihenni. Közben vágjuk vékony szeletekre az almát, héjával együtt.
  2. A kenyértésztát kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki oválisra. (Ezt simán kézzel is meg lehet csinálni, nem kell hozzá gyúródeszka.) Fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg az almadzsemmel, majd szépen sorakoztassuk rá az almaszeleteket.
  3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Várjuk meg, míg a tészta kissé megemelkedik, aztán mehet is a sütőbe. Süssük addig, míg szép barna nem lesz a tészta (kb. 40 perc). Vegyük ki a tepsit, hintsük meg porcukorral, s még pár percre toljuk vissza a sütőbe, kicsit grillezzünk rá a tetejére (1-2 perc).
  4. Kivéve hagyjuk kissé hűlni, csak hogy a szánkat ne égesse meg, aztán lehet is szeletelni, tetszőleges formájúra, végül enni, egyszerűen csak kézzel, mint egy szelet pizzát. Szalvéta jó, ha van a közelben!
  5. Hidegen vagy melegen, bármilyen hőfokú folyadék mellé, esetleg joghurttal nagyon tápláló és finom reggeli. 


Megjegyzés: ha cukor helyett édesítőszert használunk, cukorbetegek számára is diétába illeszthető reggelit kapunk, amihez a tésztához felhasznált teljes kiőrlésű liszt is hozzájárul.

6 megjegyzés:

  1. Milyen klassz reggeli!
    Holnapra ezt kérem ;)

    VálaszTörlés
  2. Illatos kenyérke.A barna cukor annyira jó az almás ételekbe is.

    VálaszTörlés
  3. Ahh, bjútifuláris! Az almadzsem/zselé igencsak felkeltette az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés
  4. Illatos és ropogós, és tápláló, meg finom.:) Gyakran készítem reggelire, bár nem olyan gyakran, hogy elvesszen a varázs.

    Ildy: létezik ilyen szó, hogy bjútifuláris? Ha igen, akkor az.:D

    VálaszTörlés