2010. 10. 28.

Zellerkrémleves almával


Cefetül vagyok. Megfáztam. Nincs sok erőm sütni- főzni, de enni kell. Jól esik egy- egy tányér meleg leves, pláne, ha finom zöldséges. Így legalább érzek valami ízt és illatot.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 szál szárzeller
  • 1/2 zellergumó (egy közepes darabból)
  • 1 közepes sárgarépa (opcionális)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 dl zöldség alaplé vagy húsleves
  • 3-4 szem dió, száraz serpenyőben kicsit megpirítva (opcionális)
  • 1 alma
  • 2 tk olíva olaj
  • 1 babérlevél
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A tisztított zöldségeket aprítsuk fel. Egy lábast hevítsünk fel, szórjunk bele sót, és így hagyjuk fél percig a tűzön, aztán adjuk hozzá az olajat, és azt is hevítsük fel. Ezzel a kis trükkel meg lehet akadályozni, hogy a zöldségek leragadjanak.
  2. Adjuk hozzá a kétféle zellert, a hagymát és a sárgarépát, pároljuk 5-8 percig, míg kissé megpuhulnak, de ne égjenek meg. Öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet, forraljuk fel, majd takarék lángon lefedve főzzük 30 percig.
  3. Adjuk hozzá az aprított diót, majd blender vagy botmixer segítségével pürésítsük le. Aki azt szeretné, hogy világos színe legyen a levesnek, pürésítés előtt vegye ki a sárgarépadarabokat belőle. Nekem úgy betegesen sápadtnak tűnt a leves, így hagytam benne a répákat.:)
  4. Ízesítsük sóval, borssal, majd tálaljuk. Tálalásnál a tányér közepére tegyünk egy kis halom finomra reszelt almát, díszítsük néhány csepp olíva- vagy tökmagolajjal, de használhatunk metélőhagyma- olajat is, szép zöld színe és íze miatt is igen jó.
  5. Egyébként ezt a levest is el lehet készíteni sült zöldségekkel, úgy még intenzívebb zellerízt érhetünk el.

10 megjegyzés:

  1. Jobbulást kívánok!
    Babérlevelet még nem tettem sosem bele, el nem ronthatja.

    VálaszTörlés
  2. Ó, te szegény, gyógyulj meg mihamarabb! Klassz a levesed. És az a fotó...! Misztikus fényei vannak:)
    Metélőhagyma-olaj? Ez gondolom házilag gyártott.

    VálaszTörlés
  3. Jobbulást
    Ez a fotó valami fantasztikus

    VálaszTörlés
  4. Olyan ez a kép, mint egy festmény...

    Gyors gyógyulást! Sok folyadék, pihenés (ha lehet), sok alvás!

    Meg a mantrám: Béres-csepp! Hosszú évek óta szedjük ősszel-télen, és a bacik visszapattannak a védőpáncélunkról :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól hangzik! Anyukám hogy fog örülni ennek az almás változatnak :)
    Gyors gyógyulást kívánok én is!

    VálaszTörlés
  6. Jobbulást kívánok én is! Guszta a leves! :))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a jókívánságokat, lelkileg mindenképp sokat segített, de sajnos, egyre jobban mászom bele.:S Egy valamit kérnék: levegőt!:)

    Nelli: el nem rontja a babér, az tuti.

    Ildy: igen, házi olaj. Simán csak összeturmixoltam egy marék metélőhagymát olíva olajjal. Gyönyörű zöld színe lett, és micsoda illata!

    Viki: azt még nem próbáltam, de lehet, hogy érdemes lesz megpróbálni.

    VálaszTörlés
  8. Hú, ez nagyon isteni. Az alma és azeller - égben köttetett frigy, hiába. :)

    Jobbulást kívánok, ms. Poppy. A bacik ellen ajánlom a cigánypecsenyés megoldásomat. Egy étkezésnél 1 egész fokhagymafejet ha elfogyasztasz a husihoz, garantáltan égbemuzsikálod a víruosokat! :))

    VálaszTörlés
  9. Köszi, Duende!
    Ételre most gondolni sem bírok, de a fokhagymát kevés mézzel kipróbálom, hátha az is hatásos.:)

    Igen, a zeller és alma nagyon jók együtt, ebben a levesben is.

    VálaszTörlés