2010. 11. 04.

Holland vajas sütemény- Arnhemse Meisjes


Van az úgy, hogy az ember első ránézésre beleszeret egy receptbe, második ránézésre meg el is készíti. Így történt ez most velem és ezzel a vajas süteménnyel, aminek eredeti neve Arnhemse Meisjes (jelentése: Arnhem lánya).
Arnhem egy Holland város, ami talán a II. világháború kapcsán lehet ismerős. Ha valakit bővebben is érdekel, barátnőmnél, Wikinél talál még hasznos információkat.
Képek alapján festői kis város lehet, és bizony ez az ő tradicionális süteményük, amit a 19. század óta gyártanak. Jó sok vaj kell hozzá. Általában a holland jelzővel ellátott ételek kellően sok vajat tartalmaznak. A hollandok szeretik a vajat. Ezt nem szemrehányás képpen mondom, inkább egyszerű megállapításnak szántam.

Hozzávalók:
  • 190 g liszt
  • 1 dl tej
  • 4-5 csepp citromlé
  • 5 g friss élesztő
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj, 8 darabra vágva
  • kristálycukor a sütik bevonásához
Elkészítése:
  1. Az első 4 hozzávalót halmozzuk egy mélyebb tálba, mixer dagasztó karjával kezdjük el dagasztani. Egyesével adjuk hozzá a vajdarabokat, és mindegyiket legalább egy percig dagasszuk, hogy a tészta szépen felvegye. A végeredmény egy puha, fényes tészta lesz. Fedjük le a tálat, éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen. Az okosok szerint kicsit meg is lehet fagyasztani a tésztát.
  2. Másnap hintsük le bőven kristálycukorral a nyújtófelületet, ezen nyújtsuk ki 3 mm vékonyra a tésztát. Tetejét is szórjuk meg bőven cukorral, sodrófával kicsit nyomkodjuk is a tésztába. Eredetileg ovális alakú a süti, de kör vagy rombusz alakot is szúrhatunk ki belőle. Én kör alakú virág kiszúrót használtam, és a tepsire való átemelésnél egy irányba kissé elnyújtottam a kivágott formát.
  3. A tészta alá- és rászórt cukor viszonylag hamar elkezd olvadni, ezért ha nem sietünk, nagyon megpuhul a tésztánk. Igyekezzünk egyszerre csak akkora adagot kivenni a hűtőből, amennyi befér egyszerre a sütőbe. Ha a tészta alá lisztet szórunk, miután a tetejét meghintettük cukorral és kivágtuk a kívánt formát, cukros felével lefelé emeljük át a sütőformába, majd a lisztes felét is szórjuk meg cukorral.
  4. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 140 fokon süssük 30-40 percig, míg a sütik szép aranybarnák nem lesznek, és kissé felemelkednek.
  5. Ha kihűlnek, istenien ropogós keksz válik belőlük, a kívül megolvadó cukortól enyhe karamell aromával.
  6. Lustábbak használhatnak hagyományos leveles tésztát is, ilyenkor nem kell vele egy éjszakát várni. Ha mirelit formában vesszük, csak épp annyira hagyjuk kiolvadni, hogy ki tudjuk nyújtani.
  7. Tea vagy kávé mellé, esetleg csak úgy magában ropogtatni nagyon jó. Lezárt dobozban tároljuk.
Aki a recept és a kép láttán felhúzott szemöldökkel azt mondja: de hiszen ez csak cukorba hempergetett leveles tészta, annak teljesen igaza van. De miért ne lehetne egy egyszerű süti finom?

15 megjegyzés:

  1. Egyszerű és nagyszerű! Elhiszem, hogy beleszerettél! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nahát :-) Már jártam én is így néhányszor: szerelem első látásra és menetelés a konyhába, de izibe!

    Nagyon tetszik nekem ez a sütike! Hozom az üres dobozomat :-)

    VálaszTörlés
  3. Mindig valami finomságot hozol!! Jól jönne most egy-két db.

    VálaszTörlés
  4. Azért saját készítésű kelt tésztából mégis csak más, nem?:) Tetszik ahogy elnyújtottad a virágformát.

    VálaszTörlés
  5. Hogy ez milyen egyszerű!:-)
    A reggeli kávémhoz kérnék szépen!
    Írtam Neked rétes ügyben.:-)

    VálaszTörlés
  6. Ez egy igazi ropogós holland vajas süti, vagy inkább keksz. Tényleg roppant egyszerű, de a végeredmény finom.:) Megtelt vele egy közepes sütis doboz, szóval gyertek kóstolni!

    Mézi: úgy, ahogy mondod.

    Chriesi: :)

    Viki: hozhatsz kettőt is, gyorsan telerakom.:P

    Thrini: igyekszem. Én is szeretem a finom holmikat.:)

    Ildy: szerintem is más azért ebből a tésztából, talán ropogósabbra sül, mint a leveles tésztából. Bár, ha az ember gyorsan akar finomat, kompromisszumot kell kötni. Majd ha kipróbálom azzal is, megírom a különbséget.

    Nelli: válaszoltam is, nálad.:)

    VálaszTörlés
  7. Hű megyek, remélem még maradt :)

    VálaszTörlés
  8. Bianka: még van néhány jó falat.:)

    VálaszTörlés
  9. Nem is tudom melyik dobozkámat hozzam?! Asszem maradok a nagyobb méretnél, mivel szeretjük, és nagyon jól hangzik! :)

    VálaszTörlés
  10. Gyere csak, Csibe, hozd azt a dobozt, én megtöltöm szívesen!:)

    VálaszTörlés
  11. Át szeretnék nyújtani Neked egy díjat virtuálisan, kérlek nézz be hozzám érte!
    Üdv: becca
    http://beccaesasutik.blogspot.com

    VálaszTörlés
  12. Azért gyanítom, sokkal finomabb ez, amit te gyúrtál, mint a bolti leveles tésztából. Harapnivaló kis falatok:)

    VálaszTörlés
  13. Becca: köszönöm szépen!

    Trinity: biztos, hogy más, és igazából annyival nem macerásabb előző este bekeverni a tésztát. De aki még ennyit sem akar vele fáradni, annak ott a B- terv.:)

    VálaszTörlés
  14. Feltétlen meg kell várni egy éjszakát a tésztával :)
    annyira szeretném már megsütni :)

    VálaszTörlés