2010. 11. 13.

Káposztás pogácsa


Viki barátnémtól kölcsönöztem a receptet. Régóta szemeztem a káposztás pogácsával, de mindeddig soha nem került rá sor, hogy el is készítsem. Finom lett, kellemesen pikáns, és igazán jól csúszik rá mindenféle alkohol, azt megmondom.:P
Nálam most jófajta vendégvárónak készült. A hatás nem maradt el!
A recepten nem változtattam, úgy jó, ahogy van! Gyönyörű képeket találtok Chef Vikinél, érdemes meglátogatni. A receptet azért beírom, csak a könnyebbség kedvéért.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt (fele nálam Graham liszt)
  • 250 g párolt káposzta
  • 250 g puha margarin
  • 50 g élesztő
  • kb. 2 dl zsíros tejföl
  • 1 tk. cukor
  • 1-2 tk só, ízlés szerint
  • őrölt bors (nálam eleve volt a káposztán)
A tetejére:
  • 1 tojás
  • köménymag
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit tegyük kenyérsütő üstjébe, de a tejfölböl az elején csak 1 dl adjunk hozzá, aztán figyeljük a tésztát, és fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
  2. Ezután nyújtsuk ki a tésztát téglalp alakúra, és jöhet a bonyolultnak tűnő hajtogatás, ami cseppet sem az, pláne, ahogy Viki leírta.
  3. A téglalap alsó harmadát hajtsuk középre, aztán a felső harmadát is. Az így kapott csík bal oldalát hajtsuk ismét középre, majd a jobbat is. Konyharuhával lefedve pihentessük 15 percig.
  4. Nyújtsuk ismét téglalap alakúra, hintsük lehelletnyi liszttel, ismételjük meg az előző műveletsort.
  5. A pihentetés- nyűjtás- hajtogatás műveletsort összesen háromszor végezzük el. Az utolsó pihentetés után nyújtsuk 2 cm vastagságú téglalappá a tésztát, kenjük le felvert tojással, szórjuk meg köménymaggal (ne spóroljunk vele), majd osszuk kis négyzetekre a tésztát. Így bizony nem nagyon leszenk leeső darabok, Falatnyi kis pogácsákat kapunk, szaggatás nélkül. Persze, szaggatót is lehet használni, de a leeső darabokat összegyúrva már ne nagyon várjunk leveles hatást.
  6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (nálam soknak tűnt a 200 fok). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, sorakoztassuk bele a pogácsákat. Még egy kicsit hagyjuk őket kelni, majd mehetnek a sütőbe. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sülnek.

14 megjegyzés:

  1. Hű micsoda kép, valami csodaszép

    VálaszTörlés
  2. Aztarézfánfütyülőrézangyalát! :-D Hű, milyen szép a kép, és a pogácsa...isteni lehetett! Káposztásat még nem sütöttem, de kipróbálom feltétlenül. El is teszem a recepted. Képzeld, tegnap én is pogit sütöttem, csak füstölt sajtosat! :)))

    VálaszTörlés
  3. Mesés fénykép!!! Nagyon tetszik!
    A recept is jól hangzik, bár én inkább vajat tennék bele. ;-)

    VálaszTörlés
  4. Nelli: az ám! Nem árt neki, ha kicsit sósabbra csinálja az ember.

    Elif: köszi!

    Bianka: :)

    Mézi: akkor jól egymásra szerveződtünk pogácsa ügyileg.P Megyek is megnézni.

    Selectfood: mehet bele vaj is, nem rontja el, sőt!:)

    VálaszTörlés
  5. Gyorsan összekaparom magam, mert ettől a szépséges fotótól teljesen odáig vagyok, és már csipegetek is! :)

    VálaszTörlés
  6. Van számodra egy kis apróság nálam, kukkants be, ha felém jársz! :-D

    VálaszTörlés
  7. Boldogságos névnapot kívánok Neked szeretettel!-----

    VálaszTörlés
  8. De régóta készülök rá... :)

    VálaszTörlés
  9. Csibe: csipegess csak, gyere!:)

    Mézi: megyek is!

    Nelli: nagyon aranyos vagy, köszönöm, és puszi.:)

    Chriesi: :) pedig nagyon reggel volt még, amikor a kép készült.

    Duende: majd ha lesz egy szusszanásnyi időd, próbáld ki. Nálam is sokáig váratott magára, de most már látom, hogy kár volt.

    VálaszTörlés