2010. 11. 28.

Manhattan- rolád


Tudom, tudom, nem illendő reggel ilyen finomságot közzétenni, de mit tegyek, olyan rövidek a napok, este már nem jutott időm és napfényem fotózni. (Látod, Chef Viki, nálam is kifogy a zsebfény néha.:P) Öröm az ürömben, hogy így legalább nem kell várnotok regglig, hogy kipróbáljátok.:D
Kár lenne kihagyni, mert igazán fenséges csemege, és nem is bonyolult elkészíteni. Na jó, kell hozzá némi elszántság, cseppnyi krémes édesség utáni vággyal ötvözve, de ennyi az egész.
Kiváló vendégváró vagy ünnepi sütemény: szép, finom, egy nappal korábban elkészíthető.

Hozzávalók:
A 2 db piskótához egyenként:
  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 1 ek víz
  • 2 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
A krémhez:
  • 3 ek tej
  • 70 g fehér csokoládé
  • 150 g puha vaj
  • 150 g porcukor, átszitálva
A díszítéshez:
  • csokiforgács
Elkészítése:
  1. Süssünk két db 20x30- as méretű kakaós piskótát, 3-3 tojásból, az itt leírtak szerint, de a fenti mennyiségekkel. Egyenként borítsuk őket kakaóporral hintett sütőpapírra vagy konyhára, majd a leírtak alapján csavarjuk fel és hagyjuk kihűlni őket.
  2. Közben készítsük el a krémet. Hevítsünk forrpontig 3 ek tejet. Tördeljük bele apró darabokra a fehér csokit, kevergessük meg, hagyjuk teljesen elolvadni. Tegyük legalább fél órára hűtőbe.
  3. Keverjünk simára 150 g puha vajat 150 g átszitált porcukorral. Ezt legegyszerűbb robotgéppel végezni, kb. 10 perc alatt fantasztikus vajkrémet kapunk. Apránként adagoljuk hozzá a fehér csokis krémet is.
  4. Tekerjük ki a piskótákat, mindkettőt töltsük meg a krém 1/3-1/3 részével, szorosan csavarjuk fel az egyiket, majd a tekercset emeljük a másikra, és azt is a lehető legszorosabban csavarjuk fel.
  5. A rolád külsejét fedjük be a maradék 1/3 krémmel, díszítsük csokiforgácsokkal. Hűtőbe téve hagyjuk megdermedni, majd recés élű késsel szeleteljük, úgy, hogy minden szelet után töröljük le a kést.

21 megjegyzés:

  1. Rögtön beájulok! Ilyet mutatni korán reggel! :)))
    Indulok is hozzátok, remélem maradt még egy kis falatka a számomra is :))))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a fotó, szinte leugrik a süti a monitorról:)

    VálaszTörlés
  3. Már a nevét is imádom!:) Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez csodásan néz ki, nálam te vagy a piskótaroládok nagyasszonya az már szent! :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép! Nagyon guszta! Hogy tudtad ezt ilyen szépen feltekerni? Nyammm....

    VálaszTörlés
  6. Szépséges!!! S ha reggel bűnözünk vele, napközben simán le lehet dolgozni az extra kalóriákat! :-DD

    Jaj, mikor megláttam a címét, a Manhattan együttes jutott eszembe, emlékszel rájuk? Hallatlan koreográfiájuk volt :-DD

    VálaszTörlés
  7. Kész bűnbeesés! Épp fogyókúrázni próbálok......., mondom próbálok.....

    VálaszTörlés
  8. Több, mint csodálatos! Elfogadnám délutáni desszertnek! :)))

    VálaszTörlés
  9. Még elvétve akad egy szeletke, szóval mikor is érsz ide, Ami?:)

    Cs. T.: :)

    Ildy: szerintem, ha megkóstolnád is imádnád, nem csak a neve miatt.:P

    Elif: micsoda dicséret! Igazán köszönöm!:)

    Pixie: régóta sütök piskótatekercset, és mindig a bevált recept szerint. Szerintem elronthatatlan, és ez a titka annak is, hogy ilyen szépen fel lehet csavarni.

    D. P.: köszi!:)

    Viki: nálad a pont, igen okosat szóltál.:D
    Emlékszem rájuk, most vissza is néztem egy videójukat. Hogy is mondjam... én égtem...:D

    Fahéj: ez csak egy könnyed kis desszert, de ha úgy teszel, ahogy Viki fentebb javasolta, estére simán lemozgod, pláne a kis Fahéj mellett.:)

    VálaszTörlés
  10. Mézi: teát is hozhatok mellé? Vagy inkább egy fűszeres almabort?:)

    VálaszTörlés
  11. Nekem most egy forró csoki esne jól mellé!Hogy halmozzuk...!:-))

    VálaszTörlés
  12. Még jó, hogy csak most értem ide, mert ha előbb látom, akkor már egy jó része el is fogyott volna :)
    Egyszerűen gyönyörű!

    VálaszTörlés
  13. Andi: tudsz élni, kislány!:)

    Bianka: köszi!

    Thrini: és egyszerű elkészíteni.

    Duende: :)

    Csibe: jöhettél volna korábban is, sajnos már elfogyott.:(

    VálaszTörlés
  14. Mr.Poppy!

    Szédületesen jól néz ki!!!
    Én is jó, hogy most láttam meg, különben megsütöttem volna :-))

    VálaszTörlés
  15. Hát azt hiszem lekéstem erről a sütiről, kénytelen leszek magam elkészísteni :)))

    Kérdés: a "Süssünk-főzzünk szakácskönyvből" - típusú recepteket hová küldjem? vagy elég csak a link?
    http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/szaloncukor-retesek.html

    VálaszTörlés
  16. Ami: így jár, aki elkésik, magának kell megsütnie.:D
    Örülök, hogy csatlakozol! Ha esetleg lesz még recepted, légyszi, annak a linkjét küldd majd el email- ben a poppykonyha(kukac)gmail.com címre.

    VálaszTörlés