2010. 11. 08.

Pulykamell pikáns szósszal, vajon sült burgonyával

Közeledik a karácsony! Egyre több helyen feltűnnek az ünnepi készülődés előszelei. Bizony, én is a túl buzgók és a karácsonyimádók közé tartozom, és ezt nem is szégyenlem. Mindig jó korán igyekszem megtervezni, hogy kinek milyen saját készítésű ajándékot csinálok, mi lesz majd az ünnepi menü, milyen sütik készülnek. Ez azzal jár, hogy még bőven karácsony előtt tesztelek jópár receptet, ami megtetszik. Szeretek kísérlezetni, és amióta bekerültem a gasztroblogok világába, sok emberkének köszönhetően egyre nyitottabb vagyok az újdonságokra, a számomra ismeretlen ízkombinációkra, ételekre.
Az első tesztalany eme sült lett, ami önmagában semmi extra. A lényeg igazából a szószban rejlik. Soha nem gondoltam, hogy én majd ilyen párosításokat fogok együtt enne, és mégés. Ami meg a legborzasztóbb, hogy ízlik is.:)
Mi a véleményetek? Ne feltétlen a fotó alapján ítéljétek meg ezt az ételt, mert az bizony sebtiben készült.

Nem mellesleg jelentem: kipróbáltam a híres citromos sót! Fantasztikus, csodálatos, mámorító, frissítő, illatos... Több jó dolog most hirtelen nem jut eszembe róla. Imádom! Ajánlom mindenkinek, aki esetleg még nem próbálkozott vele, hogy készítse el. Gyorsan megvan, ajándéknak is kiváló. Már kavarognak a fejemben a receptek, hogy még mi mindenhez lehetne felhasználni. Köszönöm, Duende!


Hozzávalók 2 személyre:
A pulykasülthöz:
  • 1 közepes pulykamell, vagy 2 db pulykacomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 600 g tetszés szerinti zöldség (pl. sárga- és fehérrépa, brokkoli, karfiol, zöldborsó)
  • 50 g vaj
  • 2 tk olíva olaj
  • citromos só
  • bors
A pikáns szószhoz:
  • 1 dl a hús sülésekor képződött szaftból
  • 2 ek tejszín
  • 2 maréknyi dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk méz
  • só, bors, tört chili pehely
  • kevés brandy (opcionális)
A vajon sült burgonyához:
  • 6 db közepes burgonya
  • 20 g vaj
Elkészítése:
  1. A zöldségeket tisztítsuk meg: a hagymát karikázzuk fel, a répákat vágjuk hasábra, a brokkolit, karfiolt szedjük kisebb rózsákra.
  2. A megmosott pulykamellet sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán, majd 25 g vaj és 2 tk olaj keverékén, magas hőfokon mindkét oldalán képezzünk kérget. Ezzel meg akadályozzuk, hogy sülés közben az értékes nedvek kisüljenek a húsból, és így a sültünk nem fog kiszáradni. Másrészt pedig kapunk egy ízes réteget.
  3. Egy magasabb falú, közepes jénait kenjünk ki vajjal, fektessük rá az elősütött pulykamellet. Halmozzuk mellé, illetve rá a zöldségeket, kevés sóval hintsük meg őket, majd tegyünk kisebb vajdarabkákat a tetejükre. A jénait tegyük egy nagy sütőzacskóba, alaposan zárjuk le, hústűvel néhány helyen bökdössük meg, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óra alatt süssük készre. (A sütés idejét a pulykamell nagysága befolyásolja.)
  4. Közben a meghámozott burgonyát vágjuk közepes cikkekre, mint a steak burgonyát, és enyhén sós vízben főzzük meg. Figyeljünk rá, nem szabad szétfőzni! A lényeg, hogy a burgonya megfőjön, de ne essen szét, ne veszítse el az alakját. Szűrjük le.
  5. Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, osszuk el rajt a burgonyacikkeket (lehetőleg ne fedjék egymást), majd közepes lángon süssük kitartóan szép pirosra. Nem kell folyamatosan kevergetni, inkább egyszer- egyszer rázogassuk meg, fordítsuk át a cikkeket, hogy mindenhol megpiruljanak.
  6. Közben a kész hús mellől vegyünk ki a szaftból, a többit tartsuk melegen.
  7. A diót szárazon pörköljük meg, tegyük mozsárba a fokhagymával együtt. Törjük meg, majd a szafttal, tejszínnel, mézzel együtt tegyük egy szószos lábasba. Forraljuk össze az egészet, kissé hagyjuk besűrűsödni. (Aki nem szégyenlős, nyugodtan adjon hozzá egy kis brandy- t is.) Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kevés chili pehellyel.
  8. A kész sültet szeleteljük fel (a combot hagyjuk egészben), tegyük tányérra, locsoljuk meg bőven a pikáns szósszal. Halmozzuk mellé a megsült burgonyát és a hússal sült zöldségeket, azon nyomban tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. :) Nagyon szívesen, valójában az araboké az érdem. :))

    Ez isteni jól hangzik Ms. Poppy. A dió szerintem fenséges sültekhez - is. A citromos sóról ne is beszéljek, ugye. :))
    Remek étel! Nagyon egyszerű, telt, kerek lehet az íze - ahogy képzelem. Sajnos... csak képzelem! :))

    VálaszTörlés
  2. Hm..... Hát hogyne ízlene! Remek kombó, tejszín, dió, pecsenyelé, méz...

    Tuti ünnepi, tuti!!!

    A citromos sót már én is bevizsgáltam, sőt narancsosat is! Meg narancsos cukrot sütikbe! By Max :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszik a szósz, tényleg adventi hangulata van:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt már most tudom h el kell készítenem!A Karácsonyi menüben szerepelni fog.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem fantasztikusan hangzik! Igazán pikánssan, szerintem hamarosan ki fogom próbálni! :-)

    VálaszTörlés
  6. De irigylem a fotós vénádat:)
    Olyan jól le tudod fényképezni az ételeket,hogy az ember nyála egyből csorogni kezd a látványtól!:)
    Gondolom nem csak a kép miatt,hanem a kaja is rájátszik ám!
    Gusztusos nagyon!:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik! Ez a szósz isteni lehet!

    VálaszTörlés
  8. Duende: engem te szabadítottál fel, nem az arabok.:) Az étel pedig pont olyan, ahogy leírtad.

    Bianka: meghiszem azt.:)

    Viki: nekem is a narancsos verzió jutott eszembe. Most már biztos, hogy azt is kipróbálom. Jó kis dolgok ezek.

    Cs. T.: ugye? A dió és a méz nagyon hozza az ünnepi hangulatot, no és az a kis brandy...:)

    Nelli: nagyon örülök, hogy így rákattantál!:P

    P. P.: pikáns, de nem tolakodó egyik íz sem, szépen kiegészítik egymást.

    Anyatigris: köszönöm! Fotós vénám nem tudom, hogy van- e. Csak nekiálltam fotózni, azóta folyamatosan csinálom. Szerintem ez a titok: gyakorolni kell.

    Csibe: az volt.:)

    VálaszTörlés
  9. Milyen pazar lakoma! :)
    Le a kalappal!

    VálaszTörlés