2010. 11. 02.

Sütőtökkel jön a november


A hétvégén gasztronómiai szempontból nem voltam túl aktív. Egyrészt étvágyam nem igazán volt (még a betegség miatt), másrészt, mert ez a pár nap - főleg a vasárnap és a hétfő- inkább a megemlékezésről szólt, mintsem a sütés- főzésről.
Pár dolog készült azért, hoztam is mutatóba. Mi mással is indíthatnám a novembert, mint egy isteni sütőtökös sütivel? Tudtok jobbat? Akkor mondjátok!


Sütőtökös piskótatekercs

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 3 tojás
  • 3/4 csésze cukor
  • 3/4 csésze liszt
  • 2/3 csésze sütőtökpüré
  • 1 csésze durvára vágott dió
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
A krémhez:
  • 1 doboz natúr krémsajt (pl. Philadelphia, de én az olcsóbb, Aldi- s Milfina márkájú Soft Cheese- t használom)
  • 25 g szobahőmérsékletű vaj
  • kb. 4 ek porcukor
  • 1 ek vaníliás cukor
Megjegyzés: 1 csésze= kb. 2,4 dl

Elkészítése:
  1. Egy közepes sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy kisebb tálban vegyítsük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat.
  3. Egy nagyobb tálban robotgép segítségével keverjük 3 percig a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük tovább 2 percig, míg halvány sárga nem lesz. Mehet bele a sütőtökpüré, végül pedig a lisztes keverék. Ha szép egynemű a massza, simítsuk egyenletesen az előkészített formába, szórjuk meg a dióval.
  4. Előmelegített sütőben süssük 13-15 percig, illetve tűpróbáig.
  5. Még melegen borítsuk sütőpapírral vagy nedves konyharuhával fedett felületre, és a papír vagy a ruha segítségével a szűkebb vége mentén csavarjuk fel szorosan, akár csak egy sima piskótatekercset. (A diós rész kerül alulra!) Így hagyjuk kihűlni.
  6. Közben a krém hozzávalóit keverjük simára, figyeljünk rá, hogy a vaj ne maradjon darabos. A kihűlt tésztát tekerjük ki, már nem kell közé a papír vagy a ruha. Kenjük rá egyenletesen a krémet úgy, hogy a túlsó szélétől számított 2 centit üresen hagyjuk, így nem folyik majd ki a krém. Csavarjuk fel ismét jó szorosra, hagyjuk pihenni hűtőben kb. 1 órát, majd - a diódarabok miatt lehetőleg recés élű késsel- szeleteljük ujjnyi vastagra. Ízlés szerint porcukorral is meg lehet hinteni.
A maradék sütőtökből meg készítsünk mondjuk ilyet. Semmi sem vész kárba.:)

20 megjegyzés:

  1. Juj eszméletlen jó és szép

    VálaszTörlés
  2. Ahh, ez aztán a finomság! Egy tanult cukrász sem csinálta volna szebben:) Remek!

    VálaszTörlés
  3. Hűű, de jól néz ki! Nagyon ügyes vagy! :)))

    VálaszTörlés
  4. Milyen guszta! Úúúgy beleharapnék :)

    VálaszTörlés
  5. Szépséges tekercs nagyon!
    Ne tudd meg mekkorákat nyelek :)

    VálaszTörlés
  6. Hát én jobbat el sem tudnék képzelni!Micsoda ötlet krémsajtosan!!Nagyon tetszik,a fotó meg...arra nem is találok szavakat:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gusztusos, ki is próbálom, az tuti :)

    VálaszTörlés
  8. Annyira tetszik ez a diós megoldás!!! Olyan ügyi vagy!!! :)

    VálaszTörlés
  9. Hűűűűűű.....Ez de gyönyörű!!!! Csodaszép színe van-iszonyú finom lehet!!!!! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon aranyosak vagytok, jól estek a dicsérő szavak.:)

    A piskótatekercs mindig hálás dolog, mert annyi módon lehet variálni, mégis nagyon mutatós, és megunhatatlan.
    A sajtkrémtől tényleg nagyon szép lett a színe, a dió finoman megpirult sülés közben a tetején, a krémsajtos krém meg igazán kellemes volt, színében és ízében is harmonizált a piskótával.

    Mást nem is tudok hozzáfűzni, csak annyit: próbáljátok ki, és meglátjátok ti is!:)

    VálaszTörlés
  11. Szenzációs! :) Nagyon-nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  12. Van még itthon egy döblec a kertből. Hétvégén kipróbálom, nagyon guszta és így hátha kiscsaládom is megeszi.

    VálaszTörlés
  13. Graffyka: inkább ne szólj nekik, hogy van benne tök, nem is fognak rájönni.:)
    Örülnék, ha beválna. Majd jelentkezz, kérlek, a fejleményekkel!

    VálaszTörlés