2010. 12. 01.

Ropogós sörperec


Vagyis sörrel készült perec, sörhöz.
Tegnap bor, ma sör. Azt mondják, sörre bor bármikor, borra sör meggyötör. Talán senkit sem gyötör meg ez a perec a tegnapi borkrém után, de nem hagyhattam, hogy eme nemes ital fölé kerekedjen a bor.
Megnyugtatok mindenkit, nem vagyok alkoholista, csupán kísérletezem. Ezt a kísérletet sikeresnek nyilvánítottam, több kóstolóval egyetértésben. Már csak benneteket kell megnyernem, és teljese a siker.:)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 250 g liszt
  • 1 dl világos sör
  • 0,3 dl víz
  • 1 tk barna cukor
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk köménymag
  • 5 g élesztő
  • 1 ek olaj
A tetejére:
  • 1 tojás a lekenéshez
  • durva szemű kristályos só
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit helyezzük kenyérsütű üstjébe, majd dagasztassuk kenyértésztánál kicsivel puhább, fényes, de nem ragacsos tésztává, kb. 20 perc alatt. Letakarva hagyjuk pihenni 20 percig. Fontos, hogy figyeljünk a felhasznált élesztő mennyiségére. Nem az a cél, hogy valódi, sütés során növő kelt tésztát hozzunk létre, hanem az, hogy épp csak egy lehelletnyit lazítsunk a tészta állagán.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  3. A kész tésztát nyújtsuk ki 2 mm vastagságúra. Derelyevágóval vágjunk belőle kb. 1,5 cm széles, 40 cm hosszú csíkokat. Minden csíkot kissé sodorjunk meg, hogy hengert formáljon, de közben ne nyújtsuk meg nagyon a tésztacsíkot, mert akkor túlzottan elvékonyodik. Formázzuk meg a pereceket. Sorakoztassuk őket az előkészített sütőfelületre, majd tegyük az előmelegített sütőbe.
  4. Kb. 25 perc alatt aranybarnára és ropogósra sülnek.

15 megjegyzés:

  1. Ezért biztos minden fiú a családban oda lenne.

    VálaszTörlés
  2. De guszta, végre ropogós, és nem puha perec!
    Hány darab jött ki belőle?

    I.

    VálaszTörlés
  3. Hűűű, de jó ötlet! Viszem is a recepted! :-DD

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomságos lehet!A kis tálka pedig gyönyörű.

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  6. Ez valami isteni lehet! Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  7. Oooooooooooooooh jeeeeeeeeeeeeee...

    Ezt hörgős hangon, elnyújtva tessék elképzelni :-DD

    VálaszTörlés
  8. Ide azt a sört és a perecet is :))))
    Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  9. Valld be, hogy csak az alkohol miatt csinálsz ilyeneket!:) Nagyon helyes perecek!

    VálaszTörlés
  10. Dia: nem csak a fiúk, én lányoknak is ajánlom!

    Bianka: ez bezony ropogós.:)

    Névtelen I.: én is jobb szeretem a ropogós perecet, ezért is készült ez a változat. Az élesztőből tényleg csak egy csipet kell, hogy ne keljen meg túlságosan a tészta. Kb. 15-18 db lesz belőle, persze a perecek nagyságától is függ.

    Mézi: próba!:)

    Nelli: édes vagy, köszi!

    Duende: a kinézeténél már csak az íze jobb.:)

    Chriesi: :)

    Viki: :D:D:D Hallom, ahogy hörögsz. igyál egy kis sört, hátha kitisztul a hangod!:P

    Ami: lökd ide a sört, ide a sört...:)

    Ildy: bakker, lebuktam.:S Részeges estém volt, mikor ezt sütöttem, kicsit megtántorodtam, és így löttyent sör a tésztába. Ennyi a valódi sztori, neked elárulom, de hétpecsétes titok.:D

    VálaszTörlés
  11. Hmmm, ez nagyon jóóóóó!!! Én kérhetnék hozzá bort? De akkor előbb eszem, és csak utána iszom... :D Nehogy gond legyen... :D

    VálaszTörlés
  12. Ildinyó: egye fene, ihatsz hozzá bort.:)

    VálaszTörlés
  13. Húúúha ez de jól néz ki :) FérjUram fog neki örülni, meg is sütöm :)

    VálaszTörlés
  14. Zsiri: ha a férj boldog, te is boldog leszel, nem?:P

    VálaszTörlés