2010. 12. 14.

Süssünk- főzzünk könyvből!- Az összefoglaló

Az előző részek tartalmából:
Nem is olyan régen felhívást intéztem kedves bloggertársaimhoz, miszerint vegyük elő a polcon porosodó receptkönyveket, és merjük használni őket, vagyis: süssünk- főzzünk könyvből!
Nagyon sokan érezték magukénak a témát, és a könyv mellett billentyűzetet is ragadva tettek eleget kérésemnek.
Úgy gondolom, az ünnepi ajándékmizária hevében minden jó ötlet aranyat ér, így talán ez a kis összefoglaló is jó támpontot ad majd az ajándékvásárláshoz. Jöjjenek hát a gasztronómiai témájú könyvajánlók, receptekkel fűszerezve, hiszen könyvet adni és kapni is jó; igazán értékálló ajándék!
Nehéz ennyi fantasztikus könyvet és ajánlót egyetlen összefoglalóban megénekelni, így -fokozván a hangulatot- ez egy több részes történet lesz.

1. rész

Hezitáltam, sokat, hogy mégis milyen tematika szerint haladjak. A végén arra jutottam, hogy nem kell ide precíz sorrend, hiszen minden kiadvány más és más. Azt viszont már jó ideje tudom, hogy egy bizonyos hölgyemény műveivel fogok indítani, aki nem más, mint Stahl Judit.
Stahl Juditot szerintem senkinek sem kell bemutatni. Lehet őt szeretni, vagy nem szeretni, viszont a sikereit senki sem méltathatja el tőle. Abban is egyetérthetünk talán, hogy rengeteget tett ő azért, hogy újra népszerű dologgá váljon otthon az ételkészítés, valamint, hogy a háziasszonyok képesek legyen kissé elrugaszkodni a nagy magyar 'pörköltes' valóságtól.
Dia, Chef Viki és Mizigörl is igazán meggyőző receptekkel támasztotta alá a fenti sorokat, és néhány személyes gondolatukat is megosztották a szerzővel, illetve műveivel kapcsolatban.


 Dia így ír: "Dolgozó ember lévén szeretem a gyors megoldásokat. Na ebben nem szűkölködik Judit. A legtöbb könyve rém egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket tartalmaz."
Tanúbizonyságul íme jónéhány recept, amelyeket el is készített, s amiket én is melegen ajánlok mindenkinek: http://fozni-jo.blogspot.com/search/label/Stahl
Dia részletes, könyvekkel tarkított összefoglalóját teljes egészében a http://fozni-jo.blogspot.com/2010/12/gorog-citromos-suti-es-konyvajanlo.html linken olvashatjátok.

Chef Viki is igazán hű maradt a nevéhez, és rengeteg jobbnál jobb, könyvből származó, vagy könyv ihletésű receptet ajánlott. Ebben a részben csak a Stahl Judithoz köthetőket mutatom, a csupa csokis élvezetekre még egy picit várni kell.:P
Viki választott receptjei ugyan nem konkrét könyvből származnak, de azt hiszem, jó ajánlóként szolgálnak Stahl műveihez. Mazsolázzatok kedvetekre, és rájöttök, miről is beszélek!
http://thechefviki.blogspot.com/2009/03/kolbaszkremes-csirkecomb.html- "Ez a recept Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat! c. könyvéből kimaradt, s a Nők Lapjában megjelent (általam kitépett és archivált) étke. Azért maradt ki, mert bár S.J. 36 perc alatt tudta elkészíteni, a próbafőzés során a kolléganőjének 43 perc alatt sikerült. Ebben a könyvben pedig alap volt, hogy minden étel max. 35 perc alatt készüljön el."- írja Viki.

Mézigörl Stahl Judit új szakácskönyvéről, a Gyors és házias ételekről így vall:
"Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrém leves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával vagy a nyári napokon üdítő hideg bodzás paradicsomleves mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak. A hamis sztrapacska is biztos sokak kedvence lesz, hiszen kevés munka van vele, ízei viszont nem buktatnak le senkit, híven hozzák a megszokott élményt. Az erdélyi padlizsános lecsó tobzódás a tányéron, mert a hagyományos paradicsomos, paprikás, hagymás alapot padlizsán is dúsítja, az igazi brassói pedig szaftos, zamatos eredménnyel jutalmaz. A tejszínes sült csirke a vasárnapi ebédek dobogós helyezettje: a csirkecombok tejszín, pirított fokhagyma és rozmaring társaságában párolódnak csábítóan omlósra, miközben rájuk sem kell nézni. És egy kis ízelítő a csábító édességek közül: a csoki felfújt, a luxus éttermek sztár-desszertje most házhoz jön, pofonegyszerű összedobni; a Túró Rudi torta népszerű gyerek-kedvenc szülinapi bulikon, ráadásul az anyukák is örülhetnek, mert előre elkészíthető; a mézes, citromos vagy csokis házi fagyi pedig olyan finom, mintha szakképzett cukrász kreálta volna őket. A receptek ezúttal is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, amelyek mindig garantálják a sikert."
Kell- e ennél több? Igen?! Íme a két csodás recept, amik a könyvből készültek, Mézigörl adaptálásban:

A sort jómagam zárnám, bár csak közvetetten kapcsolódik a könyv Stahl Judithoz, mégis úgy éreztem, itt a helye, hiszen az ő könyvtárából származik: Susan Loomis: Ház a Tatin utcán című könyve. Ez egy ízes gasztroregény, vagyis gasztronómiáról szóló regény, amiben az igazlams történet jobbnál jobb receptekkel van megtűzdelve. Az a jó ebben a könyvben, hogy az ember egyrészt kikapcsolódik, másrészt feltöltődik olvasás közben, aztán meg égető vágyat érez arra, hogy a főhős életébe ténylegesen belekóstoljon, vagyis, hogy elkészítse az olvasott recepteket. Ez a könyv tehát, valóságos élményt hordoz.
Két roppant egyszerű ételt hoztam ajánlónak. Az egyik teljes egészében a leírt recept alapján készült (http://poppykonyha.blogspot.com/2010/11/sutotok-almaval.html), míg a másiknál kicsit elkalandoztam (http://poppykonyha.blogspot.com/2010/12/vorosborban-sult-csirkecombok.html). Szerintem, utóbbi 'baleset' bárkivel megesik a konyhában.:)

Érdmes körülnézni Stahl Judit könyvtárában, mert nagyon jó dolgokat lehet ott találni, ráadásul, az oldalon kedvezményes áron lehet mindegyikhez hozzájutni.

Folyt. köv.!

4 megjegyzés:

 1. Drága vagy! Jövök Neked eggyel :-)

  A csokis beszámolót szállítom!!!

  VálaszTörlés
 2. De jó! Pont ma fogok Stahl Judit-ihlette bonbont csinálni :) Én is nagyon szeretem a könyveit, talán a Végre otthon a kedvencem.

  VálaszTörlés
 3. Bianka: :)

  Viki: last minute volt...:P

  Erinacea: de jó! Majd megnézem nálad, mit alkottál.:)

  VálaszTörlés