2010. 12. 11.

Téli mese torta


A fenti fantázianév egy roppant egyszerűen elkészíthető, minimális kézügyességet igénylő tortát takar, de ahogy mondani szokás: néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek. Igaz ez a téli hóesésre, a Karácsonyra, vagy az ajándékokra is, amikkel a számunkra fontos embereknek szeretnénk örömet szerezni úgy, hogy abban az ajándékban valahogy benne legyünk mi magunk is. Ha valaki szeretne egy igazi téli mesét ajándékozni, készítse el ezt a tortát.

Hozzávalók:
Az alaptésztához:
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 17 dkg puha vaj
  • 15 dkg tejszín
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
A tésztamorzsához:
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
  • 5 dl Hulala (vagy 5 dl tejszín, 1 ek porcukor, 3 cs habfixáló)
  • 45 dkg házi szilvalekvár
  • 1/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:
  1. Az alaptésztához a felsorolt hozzávalókat kézi mixerrel alaposan dolgozzuk össze, utána gyúrjuk át egy kicsit. Ha puha lenne, fél órára tegyük hűtőbe.
  2. Mérleg segítségével osszuk 4 egyenlő részre a tésztát, egyenként nyújtsuk ki 28 cm átmérőjűre. Arra figyeljünk, hogy a szélei ne legyenek vékonyabbak. Egy 28 cm- es tortaforma alját kenjünk ki vajjal, majd fektessük rá a tésztakorongot, szurkáljuk meg villával a tetejét, pattintsuk köré a tortakarikát.
  3. A tésztamorzsához a száraz hozzávalókra kockázzuk a vajat, robotgéppel keverjük apróbb szemcséjű morzsává. Egyenletesen osszuk el a tésztakorongok tetején, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük őket 20 percig. A lényeg, hogy csak enyhe színt kapjon a tészta, máskülönben kemény marad.
  4. Sütés után azonnal válasszuk le a lapokat a formáról, rácson hagyjuk kihűlni. (Ha a torta tetejére kerülő lapot még melegen felvágjuk 12 egyforma részre, ez megkönnyíti majd a kész torta szeletelését.)
  5. A töltelékhez verjük kemény habbá a Hulalát. A szilvalekvárt keverjük át alaposan, ízesítsük a mézeskalács fűszerkeverékkel. A három lapon osszuk el a fűszeres lekvárt. A Hulala- habot töltsük csillagcsövű nyomózsákba (vagy egy egyszerű zacskóba, aminek a végét levágjuk) és osszuk el egyenletesen a lapok tetején.
  6. Állítsuk össze a tortát: helyezzük óvatosan (könnyen törnek!) egymásra az előkészített lapokat, majd tegyük a tetejére a negyedik lapot. Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek, a lapok megpuhuljanak.
  7. A tortalapokat akár 2 nappal korábban is el lehet készíteni, de érdemes őket fóliába csomagolva tárolni a felhasználásig. A tortát célszerű előző nap (vagy legalább fogyasztás előtt fél nappal) összeállítani, így elég ideje marad megpuhulni.
  8. Azért ajánlatos Hulalát használni, mert ebből stabil habot képezhetünk anélkül, hogy pár óra múlva összeesne vagy elvizesedne a tortánk. Aki mindenképp ragaszkodik a hagyományos tejszínhez, az 5 dl tejszínt verjen kemény habbá 1 evőkanál cukorral, és 3 tasak habfixálóval.
  9. Tálalás előtt porcukorral hintsük meg a torta tetejét, majd fűrészfogú késsel szeleteljük.

Ez a recept megjelent a Kifőztük Karácsony jótékonysági számában. Még december 20.- ig lehet tetszőleges pénzösszeggel támogatni a rászorulókat. Aki eddig esetleg még nem adományozott semmilyen formában, de szeretne, és van rá lehetősége, kérem, gondolkozzon el ezen a lehetőségen!
A részleteket ide kattintva lehet elolvasni.
Szeretném azt is megmutatni, hogy a szervezőknek hála, mekkora nyilvánosságot kapott az ügy: tévében(00:26p:45mp- nél kezdődik), rádióban (a négy kis nyílra kell kattintani, végig a Kifőztükről lesz szó), internetes portálokon is hallhattok a Kifőztük Karácsonyról. Biztos, hogy sikertörténet lesz, ami az adományozóknak köszönhető!
Társaim nevében is köszönöm mindenkinek, hogy segít/segített!

13 megjegyzés:

  1. Mesébe illően gyönyörű! Szívesen megkóstolnám! :-)))

    VálaszTörlés
  2. Úrjézus! Valóban mesebeli, túlzás nélkül :-)

    Most is imádom a képeidet, annyira szépek és hangulatosak!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez megint fantasztikus jó!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű szép a torta! És a képek olyan karácsonyi hangulatot árasztanak!

    VálaszTörlés
  5. Annyira örülök, hogy nektek is tetszik! Igazán ünnepi süti, és a fotókkal is ezt szerettem volna hangsúlyozni.
    Hosszú a receptleírás, de higgyétek el, nem nehéz elkészíteni.:)

    VálaszTörlés
  6. Meseszépséges! ...és a fotó, annyira hangulatos!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen, mindenkinek!:)

    VálaszTörlés
  8. Ez annyira de annyira ...ahh... gyönyörű, harmonikus és meghitt! Még a nagy karácsony-nemkedelőknek is meghozza a hangulatot :))

    VálaszTörlés
  9. Ami: köszi, remélem, tényleg megenyhül mindenki szíve, és aki teheti, segít!

    VálaszTörlés
  10. Megsütöttük délután, nagyon jól néz ki, remélem finom is lesz. :) Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés